Године 1971., на врхунцу хладног рата, радници су копали склониште од ваздушних напада у близини града Чангша када су открили огромну гробницу из доба династије Хан. Унутра су пронашли преко 1000 савршено очуваних артефаката, заједно са гробницом која припада Ксин Зуи, супрузи Ли Цана, владара царског феуда Хан Даи.

Ископавање три гробнице династије Западне Хан, у јужној кинеској провинцији Хунан, донело је нека највећа археолошка открића у земљи. Међу члановима породице који су тамо сахрањени били су Ли Цанг, маркиз од Даи, његова супруга Ксин Зуи, данас позната као Лејди Даи и мушкарац стар тридесетак годинама, за кога се сматра да је или син овог пара или Лијев брат.

Богата и моћна породица водила је луксузан живот, који је желела да одржи у загробном животу. Заједно са њима сахтањено је и изобиље изузетних предмета, као што су лакирано посуђе, везена свила и музички инструменти. Пронађено је више од 3.000 предмета у гробницама. 

Фото: Hunan Provincial Museum

 

Ксин Зуи, дама од Даија, умрла је између 178. и 145. пре нове ере, када је имала око 50 година. Предмети у њеној гробници указивали су на жену од богатства и значаја, али пажњу археолога нису привукла драгоцена роба и фине тканине, већ им је поглед заокупило изузетно добро очувано стање њених остатака.

Упркос чињеници да је била сахрањена пре више од два миленијума, њена кожа је и даље била влажна и еластична, зглобови и даље флексибилни, свака црта је остала нетакнута до трепавица и длака у ноздрвама, а крв је још увек остала у њеним венама. Када је уклоњена из гробнице, кисеоник је одмах узео данак на њеном телу, тако да данашње стање не одговара оном у којем је тело пронађено. 

Ипак, када су хирурзи са Медицинског института провинције Хунан извршили су обдукцију, били су запањени откривши да је тело у истом стању као и код особа које су недавно умрле.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Обдукција је показала да су сви њени органи и даље нетакнути, чак и до плућног вагуса (нерва), који је танак као коса. Пронађени су крвни угрушци у њеним венама и докази о коронарном срчаном удару, као и о низу других тегоба и болести, попут дијабетеса, високог крвног притиска, високог холестерола, болести јетре и камена у жучи. Лејди Даи је умрла од срчаног удара, изазваног највероватније гојазношћу, недостатком вежбања и претераном исхраном. Такође патила je од и унутрашњих паразита, а имала је камење у жучној кеси. Поред тога, сматра се да је трпела јаке болове од сраслог диска кичме.

Фото: Hunan Provincial Museum

 

Док су проучавали њене органе, патолози су пронашли 138 несварених семенки диње у њеном једњаку, желуцу и цревима. Семенкама диње је потребно око сат времена да се сваре, тако да су научници могли да утврде да је умрла убрзо након што је појела неколико диња.

Археолози и патолози нису утврдили све факторе који стоје иза њеног стања очуваности, али имају неколико трагова.

Фото: Hunan Provincial Museum

 

Добро запечаћена гробница

Лејди Даи је пронађена у херметички затвореној гробници 12 метара испод земље, закључаној у четири слоја ковчега. На поду је био дебео слој беле пастозне земље. Њено тело је било завијено у 20 слојева свиле и пронађена је у 80 литара непознате течности која је била благо кисела са мало магнезијума у ​​себи. Слојеви ковчега су стављени у преграду у средини левкастог гробног свода. Око ковчега је било пет тона угља који упија влагу. Врх је био запечаћен додатном глином. Тврди набијени комади земље испунили су окно све до површине.

Ниједна супстанца било које врсте није могла да уђе или изађе из запечаћене гробнице. Бактерије које изазивају пропадање заробљене унутра би брзо умрле због недостатка кисеоника. Деструктивна подземна вода није могла да продре кроз чврсте баријере. Резултат тако марљивог напорног рада који је ушао у заптивање и заштиту покојне даме Даи, било је хладно, високо влажно и скоро стерилно окружење.

Фото: Hunan Provincial Museum

 

Драгоцене вредности

Археолози су пронашли погребну комору госпође Даи са више од 1.000 драгоцених добара – финих тканина, комплетну гардеробу од више од 100 свилених одевних предмета, 182 комада лакираног посуђа и 162 фигурице које представљају дрвене фигурице, велику војску слугу који би се бринули за њене потребе у загробном свету. Богатство пронађено у гробници открило је свет у коме су богати и моћни очекивали да ће живети вечно.

Лакована роба се сматрала најдрагоценијом од свих произведених добара. Колекција тањира, чинија, послужавника, ваза, умиваоника и тоалет кутија били су део блага, а њихов тамноцрни и црвени премаз готово је савршен као дан када је закопан. 

Фото: Hunan Provincial Museum

 

Госпођа Даи је такође била сахрањена са огромном лепезом хране и фине кухиње постављене у тридесет сандука од бамбуса и неколико десетина грнчаних посуда, укључујући: пшеницу, сочиво, корење лотоса, јагоде, крушке, урме, шљиве, јаја, свињетину, дивљач, говедину, јагњетину, зечетину, пачетину, пилетину и месо гуске, фазана, грлице, врапца, ждрала, риба и сова. Обични људи тог периода нису јели ништа од тога. Њихова исхрана је била основна и састојала се од пшенице, проса, јечма и соје.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Кинеска вечна мумија

Научници до данас нису у стању да реплицирају услове сахране Лејди Даи користећи савремене методе, нити су открили извор мистериозне течности пронађене унутар гроб. У ствари, и друге гробнице са слично очуваним телима пронађене су у близини Лејди Даи, али сваки пут се чинило да течност има другачија својства. Шта год да су древни погребници урадили, успели су да створе вечну кинеску мумију, Даму од Даи, која се сада налази у Музеју провинције Хунан.

Посетиоци из целог светасе окупљају да би видели задивљујући призор добро очуваног тела даме Даи и интригантне делове кинеске историје које је оставила за собом.

(Ancient origins)

БОНУС ВИДЕО: