Напад је уследио након што су обе земље упозориле да би "могло да дође до последица ако бродови буду стално гађани у Црвеном мору".

Хути наводе да су покренути напади на Ходејду и Сану.

Америчко ваздухопловство погодило је више од 60 циљева користећи више од 100 прецизно навођених оружја различитих типова. Нападнути су командна места и контролни центри, складишта муниције, производни погони, радари...

 

Сана је главни и највећи град Јемена, док је Ходејда дом главне луке на Црвеном мору.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Претходно су Хути саопштили да "ниједан напад на њих неће проћи без одговора".

- На сваку америчку агресију биће одговорено. Ко год жели да се умеша и нападне наше драге људе и гађа наше морнаричке снаге доводи у опасност навигацију и комерцијалне бродове своје земље - рекао је лидер јеменских Хута Абдул Малик Ал-Хути.

 

 

Званичник Хута Хусеин Ал Изи поручио је да ће САД и Велика Британија "платити високу цену" након што су те две земље извеле нападе на положаје те побуњеничке групе у Јемену, преноси Танјуг.

 

 

Портпарол јеменских Хута рекао је да нема оправдања за ову акцију САД и Британије, преноси Ројтерс.

Хути су такође најавили да ће се наставити нападе на бродове у Црвеном мору који плове ка Израелу.

ЦНН наводи да су америчке снаге испалиле ракете Томахавк из нуклеарне подморнице УСС Флорида док је британско министарство одбране наводно испалило вођене бомбе Павењаy IV из "тајфуна".

 

 

 

Амерички председник Џо Бајден назвао је операцију одговором на претњу поморству у региону. Хути су према његовим речима највећи напад на америчке ратне бродове извели 9. јануара.

Циљани удари шаљу јасну поруку да Сједињене Америчке Државе и савезници неће толерисати нападе на наше особље или дозволити непријатељским актерима да угрозе слободу пловидбе на једној од наших најкритичнијих комерцијалних рута - рекао је Бајден и нагласио да ће без оклевања предузети додатне мере ако буде потребно.

Фото: Танјуг/АП

 

"Напад из самоодбране"

Британски премијер Риши Сунак потврдио је да је британско Краљевско ратно ваздухопловство заједно са Сједињеним Државама извело нападе на положаје Хута у Јемену.

- Уједињено Краљевство ће увек подржавати слободу пловидбе и слободан ток трговине - навео је британски премијер у саопштењу, преноси ББЦ.

Додао је да су зато предузете ограничене, неопходне и сразмерне акције у самоодбрани, заједно са САД, уз неоперативну подршку Холандије, Канаде и Бахреина, против циљева повезаних с нападима Хута, како би биле ослабљене војне способности Хута и заштићена глобална пловидба.

 

 

Сунак је оптужио Хуте за низ опасних и дестабилизујућих напада на комерцијалне бродове у Црвеном мору, који угрожавају британске и друге међународне бродове и узрокују значајне поремећаје на важној трговинској рути и пораст цена робе.

- То не може проћи - упозорио је Сунак.

 

 

Шеф Пентагона Лојд Остин командовао је нападима на јеменске Хуте из болнице, користећи сигурне комуникације, наводи ЦНН, позивајући се на вишег званичника америчког Министарства одбране.

Остин је рекао да су мете америчких и партнерских удара у Јемену биле беспилотне летелице и пројектили односно техничке обавештајне могућности Хута. Шеф Пентагона је такође рекао да су удари били усмерени на смањење способности јеменског покрета Хиту да угрози бродарство и међународну трговину.

Хамас осудио напад

Палестинска милитантна група Хамас оштро је данас осудила америчко-британски напад на војне циљеве јеменских побуњеника Хута у Јемену, преноси Танјуг.

Хамас је у саопштењу навео да ће САД и Велика Британија сносити одговорност за утицај тог напада на погоршање безбедности региона, пренео је Ројтерс.

Фото: ЕПА

 

Реаговала и Русија

Русија је затражила хитан састанак Савета безбедности УН у вези са ударима САД и Велике Британије на Јемен.

Састанак би требало да буде одржан у петак после састанка о решењу за блискоисточну кризу, преноси РИА Новости.

Како је навела стална мисија Русије при УН на Телеграм каналу, састанак ће бити одржан у отвореном формату.

БОНУС ВИДЕО:

ВАЗДУШНИ НАПАД НА СТАМБЕНИ КОМПЛЕКС: Израелци бомбардовали стамбене зграде у Кан Јунису