Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја напомиње да не постоји конкретан пропис - колика треба да буде прилагођена брзина за вожњу по леду.

"Можете проклизати и са 10 на сат. Али, што је мања брзина, то су веће шансе да некако, ипак, успоставите контролу над возилом и мање су шансе да се десе теже последице", појашњава Окановић за РТС:

"Баш у овим временским условима телефон дежурне службе и Горске службе спасавања често звони. Људи пријављују да су остали завејани, да су остали заглављени и врло често је узрок навигације која их је навела на пут који или не постоји или који се јако лоше одржава у оваквим условима".

Возачима саветује да бар десет минута раније крену, да очисте возило и провере акумулатор аутомобила, јер уколико мотор не стартује на температури од 2-3 степена, онда ће проблем бити још већи на -10 степени.

Ланци за гуме су, такође, важна опрема али и умеће да их ставимо, па зато саветује Јутјуб снимке где се може видети како се постављају на пнеуматике. Савет је да у резервоару буде што више горива, што више струје у батерији мобилног телефона, што више хране, воде.

Подсећа да Горска служба спасавања саветује да обавезно имамо једну свећу, јер свећа може значајно да повећа температуру унутрашњости возила.

Многи пешаци због стања на путевима излазе на коловоз, па се и њима саветује да се обуку тако да буду видљиви у лошим временским условима.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".