Певачица Теодора Џехверовић хитно је оперисана након што јој је за Бадње вече пукла циста на јајнику и здравље јој се нагло погоршало.  

Фото: АТА имагес

 

Цисте у јајнику су заправо врећице које су обично испуњене течношћу, и налазе се, наравно, у јајнику или на његовој површини.  Да би боље разумели анатомију, свака жена има два јајника, по један са сваке стране материце, и величине су и облика бадема. У њима се развијају и сазревају јаја која се се ослобађају у месечним циклусима током репродуктивних година жене.

Цисте на њима су веома честе. Како наводи "Клиника Мејо", жене већину времена осећају мало или нимало нелагодности, и углавном су безопасне, и нестају без лечења у року од неколико месеци.

Фото: Схуттерстоцк/Илустрација

 

Међутим, понекад, цисте на јајницима могу да се изобличе или да пукну, што опет, може да изазове озбиљне симптоме. Да бисте заштитили своје здравље, редовно да обављајте гинеколошке прегледе и да се упознате са симптомима који могу да укажу на озбиљнији проблем.

Велика циста на јајнику може да изазове бол у карлици који може да се враћа и повлачи. Такође је могуће осетити туп или оштар бол у пределу испод пупка са једне стране. Ту су такође осећај "пуноц́е", притисак или тежина у стомаку као и надимање.

Када посетити лекара

Неопходно је да погражите хитну медицинску помоћ уколико осетите изненадни, јаки бол у стомаку или карлици, ако је бол праћен са температуром или повраћањем и ако имате знаке шока.

То укључује и да вас облива тзв. "хладан" зној, да убрзано дишете и дао осећате вртоглавицу или слабост.

Функционалне цисте

Већина циста на јајницима настаје као резултат вашег менструалног циклуса, и називају се "функционалне" цисте. У јајницима сваког месеца расту мале цисте зване фоликули који производе хормоне естроген и прогестерон и отварају се да би ослободили јаје када овулирате. А месечни фоликул који наставља да расте познат је као - функционална циста.

Постоје две врсте функционалних циста. Прва је фоликуларна циста, која се јавља отприлике на половини менструалног циклуса, када јаје избија из свог фоликула и креће на пут низ јајовод. Фоликуларна циста почиње када фоликул не пукне. Она тад не ослобађа јаје и наставља да расте.

Дрга је циста жутог тела. Након што фоликул ослободи своје јаје, он се смањује и почиње да производи естроген и прогестерон, хормоне који су потребни за зачеће. Фоликул се у тој фази зове жуто тело, а понекад, кад асе зачепи отвор одакле је јаје дошло течност наставља да се сакупља унутар жутог тела, што изазива цисту.

Функционалне цисте су обично безопасне. Ретко изазивају бол и често нестају сами у року од два до три менструалног циклуса.

Друге цисте

Постоје и друге врсте циста које нису повезане са менструалним циклусима.

Дермоидна циста, назива се и тератомом, се формира из репродуктивних ћелија које стварају јаја у јајницима. Она може да садржи и ткиво као што су коса, кожа или зуби. Заправо је у питању веом ректа врста рака.

Цистаденом је врста цисте која се развија из ћелија на површини јајника. Може да буде испуњена воденим или слузавим материјалом и да нарасте у веома велики Ендометриом.

Ендометриоза је стање које узрокује да ћелије сличне онима које облажу унутрашњост материце расту изван материце. Део ткива се може закачити за јајник и формирати цисту.

Компликације

Дермоидне цисте и цистаденоми могу да постану толико велики да помере јајнике из њиховог положаја. Тада се повећава и могућност болног увртања јајника, што се назива торзија јајника, што опет може да смањи или зауставити доток крви у јајнике. У случају торзије може да се осети изненадни, јак бол у карлици и мучнину и поврац́ање.

Још једна од компликације је руптура цисте. Циста која се отвори (руптура) може да изазове јак бол и крварење унутар карлице. Што је циста већа, то је већи ризик од руптуре. Снажна активност која утиче на карлицу, као што је вагинални секс, такође повећава ризик од руптуре.

Не постоји начин да се спречи већина циста на јајницима. Али редовни прегледи карлице помажу да се промене у јајницима дијагностикују што је раније могуће. Стога гинеколози саветују да се прате све промене у месечном циклусу и бележите необични менструални симптоми, посебно они који трају више од неколико циклуса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".