Ових дана због празника и повећања пиротехничких средстава многи су се забринули за своје љубимце. Уколико дође до повреде, ветеринари наглашавају да је брза реакција најбитнија.

Фото: Профимедиа

 

- Најбитније је да се одреагује у првом моменту кад се деси нека повреда. Велики је проблем што пси луталице немају своје власнике, а најчешће повреде од ватреног оружја, од петарди, се дешавају баш луталицама, јер нема ко да их заштити. Тако да се најчешће не одреагује у првих пола сата или сат времена, треба неко време да прође да неко уопште примети да је животиња повређена.

Повреде су ретко безазлене

- Никако нису безазлене повреде. Све то може да траје и месецима док животиња буде поново здрава и нормално се буде понашала.

Колико бука може да утиче на стрес животиње, доказ је да они од петарди могу да добију и нека тежа обољења. 

- Оне узнемиравају наше љубимце и псе луталице. Бука оставља трајне последице на нервни систем паса. Све су нам чешће, на пример, епилепсије код паса. Имају проблеме обично са варењем, значи у виду неких пролива или повраћања.

Слабије једу када чују буку, буду апатичне и онако само траже неки кутак да се сакрију и траже неки свој мир - рекла је.

За псе је, како упућује докторка, најбитније да обезбедимо неки угао где ће да буде суво и да није промаја и да имају одређену количину увек свеже воде и храну.

Курир

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".