Роберт Немечек рођен је 1949. године у Београду. Био је познат и као басиста бенда Поп машина.

Музиком је доносио нове трендове, а много година касније радио је као уредник филмског програма ТВ Политике, Пинка, Б92, РТС-а.

Немечек је оставио велики траг на домаћу и југословенску уметност. Био је оснивач и вођа групе Поп машина.

 

 

- Одувек сам био мало заинтересован за оно што је окупирало моје вршњаке. Од оца сам наследио љубав према стриповима, а врло рано и према филмовима, на шта је утицала Кинотека, која ми је била иза угла. За разлику од других никада нисам нагињао вестернима, већ су ме фасцинирали стари, па чак и неми филмови - рекао је својевремено.

Љубав према музици наследио је од родитеља и деде, који су били веома талентовани.

Фото: А. Стевановић

 

 

- Мој прадеда је дошао из Чешке да свира у краљевском оркестру на двору краља Милана, пошто у Србији тако нешто није постојало. Он је био млад и важио је за чудо од детета, виртуоз на виолини за класичну музику. Мој деда Јосип је имао троје деце и такође је био концертмајстор. Мој отац Јан је ишао његовим путем и рано је отишао у иностранство где је направио каријеру, мој стриц Лудвиг је завршио музичку академију, али се определио за џез трубу, мада џез није био оно што се сада подразумева под џезом, више велики ревијски оркестри, а тетка Лудмила је цео живот била у Београдским мадригалистима и обишла цео свет. Деда је један од оснивача Музичке академије и један од првих предавача, а основао је и Београдску филхармонију и свирао у београдској Опери.

Место и време сахране биће накнадно саопштени.

БОНУС ВИДЕО: