Ова тужна вест подсетила је на једну стару причу о његовом порекло.

Не мали број пута могла се чути информација да је Бекенбауер уствари пореклом са простора бивше Југославије, и да је његов отац био логораш у Немачкој.

Живорад Милосављевић, познатији по надимку Јепур, шокирао је свет те 1971. године када је устврдио да је отац славног Бекенбауера.

Милосављевић, родом из села Секурич, у исповести за тадашњи лист "Темпо", опширно је причао о овој теми.

- Као поднаредник југословенске војске ја сам у априлу 1941. године у Кавадарцима пао у немачко заробљеништво. Преко Бугарске и Румуније транспортован сам у логор у Милбергу, близу Лајпцига, у коме сам остао све до пада Трећег рајха. На моју срећу, заточеништво ми је прошло у раду по околним имањима, па ми је то знатно олакшало муке. У мају 1945. и ми логораши смо ослобођени и чекајући повратак у отаџбину знали смо да се шетамо по околним местима. И тако, једног дана, у градићу Делиц упознао сам једну девојку. Плавокоса, зелених очију, средње висине, звала се Хелга или Ана Бекенбауер, више се и не сећам. Свидела ми се, и ја њој. Забављали смо се седам дана и њен отац, који је држао кафану, предложио је да се венчамо. Пристао сам. Неки Италијани су свирали на свадби, био је ту и мој земљак Љуба Павловић, једино што сам ја на венчању рекао презиме Митровић, а не Милосављевић, ни сам не знам зашто – причао је чича Живадин.

 

 

Посла два месеца на улици га је срела руска војска и поново отерала у логор. Никада више није срео своју супругу, која му је само неколико дана раније рекла да је трудна. У логору су му узели слике с венчања и депортован је у Југославију.

- По повратку у Секурич било ми је тешко што сам морао да оставим трудну жену, али временом, опхрван разним проблемима, заборавио сам оно шта је било. Крајем 1946. или почетком 1947. у село је стигло писмо из Немачке на име Живадина Митровића, али пошто таквог није било људи из Месне канцеларије га врате. Од тада је прошло много. Ја о својој жени ништа нисам чуо годинама, али људи који прате фудбал и који ме знају кажу да тај Франц Бекенбауер много личи на мене и да је негде изјавио да му је отац Југословен. Волео бих да се то испита, да га сретнем јер друге деце немам - завршио је своју исповест Јепур Милосављевић.

Наравно, немачки медији су тада пренели Живорадову исповест, па се огласио и сам Бекенбауер који је све дематовао у разговору са тадашњим дописником "Политике" из Минхена.

- Док сам Бекенбауеру постављао питања, он је – пуцао од смеха. Рекао ми је да му се мајка зове Антонија, а не Ана или Хелга како је навео Јепур, да није живела у околини Лајпцига већ у Минхену, да њен отац такође никад није излазио из главног града Баварске и да није имао кафану и да се још 1938. удала за Франца Бекенбауера по коме је и он добио име. По Милосављевићевој рачуници, његов син се родио 1946, а Кајзер пола године раније. При том, и прича да је Бекенбауер једном рекао да му је отац Југословен је нетачна, он то никад није рекао. Подударност је, дакле, само у презимену. Живадин је можда оженио неку госпођицу Бекенбауер, али ово презиме је у Немачкој често као код нас Јовановић - стоји у чланку.

Тачку, или бар три тачке, на српско порекло Бекенбауера је ставио Златко Чајковски, славни ас Партизана, који је и открио младог Франца и тренирао га пет година. Чувени "Чик" је једном изјавио да је познавао Кајзеровог оца, по коме је Франц и добио име.

(Курир спорт)

БОНУС ВИДЕО: