Да ли сте се некад запитали зашто се Божић, најрадоснији хришћански празник, зове баш тако? Јасно је да има везе са Богом, да је нека изведеница у питању, али којим верским путовима смо од Бога дошли до Божића и шта, заправо, име данашњег дана значи?

Српски свештеник Владимир Левићанин дао је објашњење настанка и значења појма који међу најзначајнима у хришћанском свету. У речи Божић има и граматике, али и много важније верске симболике.

Фото: Принтскрин тв Храм

 

Деминутив од речи Бог је Божић. Та гласовна промена, палатализација, открива нам још један аспект тог празника.

- То је теорија коју је развио блаженопочивши владика Данило Крстић. Он је био један велики човек и духовник и говорио је да на српском језику реч Божић заправо значи да нам се рађа Богић, да се Бог рађа као дете, и то је прелепо тумачење српског језика. Христос као беба је био као и свака друга беба, беба са потребом да буде негована, да буде храњена, беба са потребом да буде вољена и беба са потребом да буде заштићена. Христос нам се предаје као Дете и ми Га можемо заволети само као Дете и предати му се само као Детету - објаснио је својевремено за "Блиц" свештеник Владимир Левићанин.

И поздрав "Христос се роди" има дубоко значење

Фраза "Христос се роди!", коју изговарамо на Божић, објава је радосне вести да је Спаситељ света рођен и да вера у Његово дело спасава оне који у Њега верују.

БОНУС ВИДЕО: