Кључна поента бројанице је да се човек уз помоћ ње боље фокусира на молитву коју треба понављати. Молитва се изговара како би се дошло до прочишћења душе.

Свака бројаница има 33 чворића који симболишу број година Исуса Христа, док је она коју носе свештена лица састављена од њих 100.

Док се изговара молитве потребно је прелазити прстима преко чворића, од једног до другог. Тако се развијају концентрација и самодисциплина.

Фото: Профимедиа

 

Сваки другачији начин ношења бројанице одудара од њене сврхе. А како се најчешће носи свакодневно, неретко се дешава да пукне.

Постоји веровање да је никако не треба бацити јер је бацање освештених ствари грех (бројанице које се купују у цркви јесу освештене) већ да је треба спалити. То мишљење је, иако веома распорострањено, погрешно.

Бројаницу је најбоље набавити у цркви или манастиру мада се данас продају на најразличитијим местима. И немојте мислити да је бројаница једина црквена ствар која се удаљила од своје намене. Како је она нешто што долази из цркве у случају њеног кидања најбоље ју је однети у цркву и тамо оставити.

Такође, поједини људи носе огрлице са крстом који јасно истичу тако што га стављају преко одеће. Морате знати да је истицање крста на видљиво место дозвољено само свештеним лицима а вера свакога од нас је лична ствар па се трудите да се у складу са тим и понашате.

Ако још нисте набавили своју бројаницу или је имате, али вам више служи као накит него за молитву, можда би требало да још једном размислите о томе због чега је она изворно направљена и да ту сврху треба поштовати, преноси Република.

БОНУС ВИДЕО: