Стотине незапечаћених судских докумената који се односе на преминулог сексуалног преступника Џефрија Епстајна јавно су објављене у среду, а данас је објављен и остатак.

FOTO: Profimedia

 

Чини се да први „сет“ објављених докумената није садржао никаква ревоулицонарна открића. Велики део информација у њима већ је објављен кроз медијске извештаје и друге судске поступке. Међутим, ово је први пут да су ови документи, сада поднети суду, „провучени“ кроз правни систем.

Документи садрже сведочења Вирџиније Ђуфре, која тврди да ју је Епстајнова љубавница Жислен Максвел приморавала на сексуалне односе са принцом Ендруом и још неколико других истакнутих мушкараца. Ту је и изјава Јохане Сјоберг, која је у изјавила како јој је принц Ендруа у шали додиривао груди током фотографисања. Иако је Сјобергова прича одраније била позната јавности, ово је први пут да је њена изјава отпечаћена. Из ње се сазнаје да је понекад радила за Епстајна и да ју је, према њеним речима, он приморавао да повремено „прекорачи границе“ током сексуализованих масажа.

У објављеним транскриптима сведочења појављује се још неколико истакнутих имена, па се у њима тако поред принца Ендруа спомиње и бивши председник САД-а Бил Клинтон.

Сјобергова се у исказу који је дала 2016. године присетила да јој је Епстајн у неколико наврата спомњиао Била Клинтона, објашњавајући како „воли младе (девојке)“, и да је Џефри често имао посла с Клинтоном.

Документи који су данас објављени откривају још нека од „великих“ имена, као што су име Доналда Трампа, мађионичара Дејвида Коперфилда, бившег израелског премијера Ехуда Барака, глумца Кевина Спејсија, адвоката Алана Дершовица, покојног гувернера Новог Мексика Била Ричардсона и бившег потпредседника Ала Гора. Међутим, никакви конкретни докази и даље не постоје, преноси Индепендент.

Сјоберг је такође рекла да је покојни музичар Мајкл Џексон био у Епстајновој вили у Палм Бичу и да је упознала чувеног мађионичара Дејвида Коперфилда, преноси Тхе Гуардиан.

„Да ли сте икада упознали неког познатог када сте били са Џефријем? питали су је. „Упознала сам Мајкла Џексона … у [Епстајновој] кући у Палм Бичу.“

На питање да ли је масирала Џексона, Сјоберг је рекла: „Нисам.

Што се тиче Коперфилда, Сјобергова је рекла да је присуствовала вечери у једној од Епстајнових кућа и да је Коперфилд том приликом „извео неке магичне трикове“.

„Да ли је Коперфилд икада са вама разговарао о Џефријевој умешаности са младим девојкама?“ упитана је Сјобергова. „Питао ме је да ли сам свесна да су девојке плаћене да пронађу друге девојке“, одговорила је она.

Коперфилд јој, како је рекла у изјави, није разјаснио то питање.

Доналд Трамп, о чијој повезаности са Епстајном је нашироко извештавано, такође се помиње у документима. Сјобергова је изјавила да су она и Епстајн отишли ​​у један од Трампових казина у Атлантик Ситију када је олуја спречила Епстајнов авион да слети у Њујорк.

Подсећамо, Џефри Епстајн 2019. године оптужен је за трговину људима у којој је наводно сексуално злостављао десетине малолетних девојчица, након чега је у затвору извршио самоубиство.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".