Новак Ђоковић се уписао у листу највећих свих времена када је освојио рекордни 23. гренд слем трофеј у Паризу. Од тог тренутка, сваки сегмент његовог живота поново се нашао у жижи интересовања светске јавности, а сада је испливао и снимак на ком Новак прича о томе какво штиво преферира.

Фото: Профимедиа

 

 

 - Волим да читам Јована Деретића, који пише о нашој старој историји. То је нешто што је стално у мојим коферима када путујем - рекао је Ноле и том изјавом инспирисао стварање клипа који нам мало боље приближава историју Јована Деретића.

„Писац Илијаде и Одисеје описивао је Одисејева путовања, значи Хомер, питање је да л’ је Хомер, Омер“, каже водитељ у исечку из емисије, а Јован Деретић додаје: „Момир, Момир!“

„Сви грчки богови су копија српских. Аполон је српски бог, а богиња Геа је српска Гаја“.

У наставку видеа, Јован Деретић објашњава како су Грци добили име јер су били лопови и отимачи – грки/горки и открива да је Исус Христ проповедао управо на српском језику.

Фото: Јутјуб принтскрин/BALKAN INFO - Zvanični kanal

 

 

Ко је био Јован Деретић?

Публициста Јован Деретић преминуо је 2021. године у 82. години живота. Његови текстови и књиге изазвали су бројне контроверзе, а у њима он говори о постојању српске античке историје од 2000. године п. н. е. па до 7. века.

Деретић је био један од истраживача који су тврдили да постоје докази да је на европском континенту – посебно на Балканском полуострву – у периоду од најмање два и по миленијума непрестано присутан словенски расни и етнички елемент.

Главни предмет његовог истраживања јесте српска античка историја коју званична историографија не признаје. Његови текстови говоре о постојању српске античке историје од 2000. године п. н. е. па до 7. века кад су према званичној историји Срби дошли на Балкан заједно са другим словенским народима.

Деретић је рођен 1939. године у Оровцу код Требиња.

Студирао је на Природно-математичком факултету, а 1963. године је напустио СФРЈ и отишао прво у Француску где је студирао на Техничком колеџу у Паризу, а потом и историју у Лиону. Радио је као инжењер у Француској и САД. Вратио се 1997. године у Београд. Говорио је шест језика, а служио се латинским и старогрчким.

На парламентарним изборима 2000. године постао је народни посланик испред Партије српског прогреса чији су кандидати били на листи Странке српског јединства Жељка Ражнатовића Аркана.

Удружење грађана Слободна Србија основао је 2011. године.

Треба напоменути да је већина истраживача и историчара Јована И. Деретића сматрала псеуд-историчарем и износила да његове тврдње н

БОНУС ВИДЕО: