Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране данас ће званично покренути иницијативу да се укине одлука о суспензији војног рока, казао је Милош Вучевић.

Тачније, покренуће иницијативу да се опет реактивира закон који дефинише обавезно служење војног рока.

Вучевић је казао да би такав војни рок требало да траје до четири месеца, а може бити и краће, али да ће се то тек видети кад се буде проценило колика је дужине обуке потребна, али то свакако неће бити ни годину па чак ни пола.

Он је подсетио је да обавезно служење војске у Србији никад није укинуто само је суспендовано, што значи да само треба укинути суспензију, те да ће о томе бити покренута и широка јавна расправа.

"После 13 година ми имамо потребу за попуњавањем резервног састава. Нама је 13 генерација изашло из састава Војске Србије, није било обавезног војног рока. Наше безбедносне потребе су да имамо нове регруте који су увек спремни да чувају државу. Разумемо безбедносне ризике. То није само потреба која је карактеристична за Србију, многе европске државе активирају обавезни војни рок", објаснио је Вучевић за Хепи телевизију.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".