Дечаци осумњичени за мучко убиство Тодора нису могли бити смештени у установу затвореног типа зато што су млађи малолетници, а то су и искористили да побегну из Центра за социјални рад.

Полиција је утврдила да су након бега малолетна браћа починила 32 крађе и покушаја крађе а сада се З.Н. са пријатељем сумњичи да је починио још најмање девет тешких крађа и четири покушаја тешке крађе широм Новог Сада.

Како се незванично сазнаје, малолетна браћа задају озбиљне главобоље надлежнима из новосадског тужилаштва и полиције јер је закон на њиховој страни и не могу им ништа зато што су млађи од 14 година.

Фото: З. Рајић, приватна архива

 

Рођак покојног Тодора: Склањајте их са улице!

Душан Јованов, рођак Тодора Шуњке (75) који је после три месеца агоније преминуо од тешких телесних повреда које су му нанела малолетна браћа, каже да није изненађен што су ти дечаци наставили путем криминала.

- Уливали су нам неку наду да ће процесуирати барем родитеље тих дечака ако већ њима ништа не могу као што кажу. Мислили смо да ће коначно неко одговарати за смрт нашег Тоше зато што су нас контактирали из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду како би добавили додатну документацију ради процесуирања малолетних делинквената. Рекли су ми да су дечаци који су убили нашег Тошу поново починили низ кривичних дела. Ево сада чујемо да се тај низ наставио. Огорчен сам. Једино што могу да поручим надлежнима јесте: "Мењајте закон, склоните их са улице, настрадаће нечије дете као наш Тоша што је настрадао, само је питање дана!" - изјавио је Јованов.

Фото: З. Рајић

 

Додаје да се ипак нада да ће неко одговарати за убиство њиховог Тоше док из новосадског Основног јавног тужилаштва кажу да је поступак доказних радњи против мајке малолетних делинквената у току.

- Поводом кривичне пријаве ПУ Нови Сад, запримљене код овог Тужилаштва дана 10.07.2023. године, пред овим Тужилаштвом у току је поступак доказних радњи против С.Н. због кривичног дела запуштање и злостављање малолетног лица из члана 193 став 1 Кривичног законика, те ће након прикупљених свих доказа и сагледавања целокупног чињеничног стања бити донета јавнотужилачка одлука - наведено је у одговору ОЈТ.

Подсетимо, Тодор Шуњка је након пребијања пребачен на Неурологију у Новом Саду. Задобио је тешке повреде главе и плућа. Рођаци су га пребацили у бању у Меленцима где је пао у кому, а потом су му се појавиле компликације на плућима, због чега је хитно превезен у болницу у Зрењанину, али му нажалост није било спаса.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Нису кривично одговорни јер су малолетници

Како се сазнаје, дечаци су остали на слободи након тешког кривичног дела које су починили у Товаришеву, за које нису кривично одговорни јер су малолетници. Од тада су идентификовани као починиоци 32 кривична дела.

- Крали су све и свуда. Највише на Детелинари и око Булевара ослобођења. Месаре, продавнице, ресторане, цвећаре, мењачнице, а опљачкали су чак и салон за псе. Нема где нису проваљивали, а украли би све што су сматрали да могу да уновче. Осим новца крали су цигарете, мобилне телефоне, пића и разне друге ствари, а полиција је и раније подносила пријаве - сазнаје се незванично.

Како су објаснили надлежни из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, пошто је извршилац дете јер нема навршених 14 година живота, чак и да се утврди да је извршено кривично дело биће донето решење о одбацивању кривичне пријаве.

- Према деци не може водити кривични поступак али ће се о томе обавестити надлежни орган старатељства ради предузимања мера из њихове надлежности према детету и његовим родитељима - рекли су у новосадском Вишем јавном тужилаштву.

Они су тада додали и да имају сазнања да је Основно јавно тужилаштво у Новом Саду започело провере везано за родитеље малолетног З. Н. у погледу кривичног дела запуштање и злостављање малолетног лица, што је и потврђено.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: