Најмање 76 особа погинуло је данас у експлозији у иранском граду Керману, у близини гробља где је сахрањен некадашњи командант Иранске револуционарне гарде Касем Сулејмани, јавили су ирански државни медији.

Додаје се да је рањено најмања 171 особа. Како наводи иранска новинска агенција ИРНА, чуле су се две експлозије у Керману, на обележавању четврте годишњице његовог убиства.

„Ово је терористички напад“, рекао је заменик гувернера покрајине Керман.

Неколико стотина људи се кретало ка гробници у склопу церемоније одавања поште Сулејманију када је дошло до напада.

Велики број амбулантних возила стигло је на место несреће и они су пребачени у локалне болнице.

Сулејмани је две деценије предводио иранске елитне Кудс јединице и био је на челу иностраних операција Исламске револуционарне гарде (ИРЦГ), а убијен је у америчком ваздушном нападу код Багдада, у јануару 2020. године.

Британски јавни сервис додаје да се Сулејмани сматрао најмоћнијом фигуром у Ирану, након врховног вође ајатоле Алија Хамнеја, а као командант Кудс снага био је „архитекта иранске политике у региону“.

Додаје се да је био задужен за тајне мисије снага Кудс и њихово пружање смерница, финансирања, оружја, обавештајне и логистичке подршке савезничким владама и оружаним групама, укључујуц́и Хамас и Хезболах.

Бивши амерички председник Доналд Трамп, који је наредио напад на Сулејманија, описао га је као „најтраженијим терористом у том тренутку“.

БОНУС ВИДЕО: