Нападнут је док је обилазио градилиште на новом аеродрому у Јужној Кореји, саопштила је градска служба за хитне случајеве.

У њему се наводи да је Ли - који је на челу главне опозиционе Демократске партије - био при свести, али да се не зна његово тачно стање.

Званичник странке рекао је да је одведен у локалну универзитетску болницу.

Нападач тражио аутограм
Неидентификовани мушкарац пришао је политичару да узме аутограм пре него што је упао са оружјем налик ножу, јавила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап.

Нападач, који је изгледао у својим педесетим или шездесетим годинама, брзо је задржан и ухапшен.

На снимцима са друштвених мрежа види се како јужнокорејски политичар пада на земљу док неколико људи покушава да обузда нападача. Фотографије након инцидента приказују вођу опозиције како лежи на земљи затворених очију, док му неко ставља марамицу на врат.

Суди му се за подмићивање
Ли је изгубио на председничким изборима 2022. од Јун Сук Јеола са малом разликом.

Тренутно му се суди за наводно подмићивање – што он негира – у вези са развојним пројектом када је био градоначелник Сеонгнама, у близини Сеула.

У септембру је суд одбио захтев тужилаштва да му се одреди притвор док чека на суђење по оптужбама. Тужиоци га и даље истражују о низу других случајева повезаних са корупцијом док је био на функцији.

Актуелни председник Јужне Кореје осудио је напад и изразио дубоку забринутост за стање свог противника, рекао је портпарол његовог кабинета.

(Скај њуз/Би-Би-Си)

БОНУС ВИДЕО: