Глумац Мића Татић, правог имена Милутин је остао упамћен као јунак ТВ серије "На слово, на слово" и гласу позајмљеном бројним цртаним јунацима нашег детињства - Пера Детлић, Попај, Паја Патак, Велики Штрумпф, Тарзан, Бананамен, брзи Гонзаел, а био је и први Душко Дугоушко и Патак Дача (касније Никола Симић и Ђуза Стојиљковић).

"Први Душко Дугоушко био је Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам...а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Питао сам се како ћу ја то, а онда помислио - исто као и он. Тако је настао тај уњкав глас", причао је Никола Симић својевремено.

"На слово, на слово" је била југословенска телевизијска серија за децу снимљена у продукцији Телевизије Београд и емитована на програму ЈРТ 1971. године. Представљала је римејк истоимене серије емитоване 1963. године.

Њен основни циљ је био помоћи деци у учењу азбуке и абецеде, а водио ју је Мића Татић коме је партнер била лутка по имену "Аћим". Душко Радовић је писао сценарио и сонгове.

Серијал није био само едукативан, него и неодољиво шармантан и популаран. Поред Миће и Аћима, ту су били и кловнолики Остоја (Милутин Бутковић) који сваку реч почиње са О, Лола Новаковић, Ђуза Стојиљковић, Баја Бачић, Власта Велисављевић, Драган Лаковић... Сценарио и текст популарних песама у серији писао је Душан Радовић, док је режисерка била Вера Белогрлић.

За многе је ова изузетна серија непревазиђена и већ више од 30 година плени пажњу наших најмлађих гледалаца. Реализована је као високо буџетиран образовни забавно музички програм. Епизоде трају око 60 минута и у њима се смењују скечеви и музички прилози са поучним причама, тако да ова серија заокупља пажњу деце да је гледају без трептаја очима, од првог до последњег минута, пише Yуго.носталгиа.

Мића Татић је рођен 29. маја 1923. године у Нишу, а преминуо је 25 марта 1991. године.

Осим синхронизације и серије "На слово, на слово", најмлађе слушаоце Радио Београда годинама је будио емисијом "Добро јутро, децо". Такође је глумио у серијима "Мајстори, мајстори", "Позориште у кући"...

Он је један од заборављених јунака нашег детињства уз кога су генерације одрастале, а његов глас је дубоко урезан у колективну подсвест многих.

БОНУС ВИДЕО: