У Шпанији, Португалу и вец́ем делу Латинске Америке, на пример, то је 12 зрна грожђа или сувог грожђа, а у Италији 12 кашика сочива – по једно уз свако од 12 звона на сату у поноц́.

Немци за срец́у једу марципан у облику прасета, док у Холандији једу крофне и храну у облику прстена.

Естонци једу седам, девет или чак 12 пута у новогодишњој ноц́и, јер верују да за сваки поједени оброк особа добија већу снагу наредне године.

У Швајцарској се верује да бацање сладоледа на под у поноц́ доноси обиље.

На Филипинима верују да одећа су туфнама доноси просперитет и срец́у. Поред тога, уобичајено је јести округло воц́е попут поморанџе, лубенице, лонгана, грожђа и помела, а деце која желе да порасту скачу у вис чим стигне поноц́.

Ношење беле одеће у новогодишњој ноц́и одавно је традиција која има корене у Африци.

У Бразилу се за дочек Нове године одржава Феста де Лемања у част богиње мора Лемање.Кулминација догађаја је када сви обучени у бело трче у воду тачно у поноц́ да би прескочили седам таласа. Сваки талас и скок представља жељу која се упућује Богу.

Италијани и Шпанци носе црвено доње рубље за срец́у. Међутим, Шпанци инсистирају да доњи веш мора да буде нов да би имали срец́е, док Италијани иду и корак даље: често бацају старе предмете кроз прозор како би симболизовали долазак нових ствари са Новом годином.

У Мексику и неколико латиноамеричких држава људи који желе да им нова година буде испуњена путовањима и новим искуствима шетају се са празним кофером или га постављају у центар собе и шетају око њега. Други иду чак и даље па обилазе цео круг око свога краја са празним кофером.

На Куби људи симболично прикупљају лоше духове и негативну енергију из протеклих 365 дана и избацују их право на улазна врата. Није неуобичајено видети канте пуне прљаве воде како лете из домова током одбројавања до поноц́и.

Подарико је грчки обичај који се отприлике преводи као „добро стопало“ и има за циљ да донесе срец́у на почетку године. Домац́ини пре празника каче нар, за који се сматра да је знак срец́е, благостања и плодности, на своја врата. Затим, у новогодишњој ноц́и, нешто пре поноц́и, гасе светла и излазе из куц́е и први од њих улази у куц́у десном ногом. Када се уради исправно, то доноси породици срец́у током целе наредне године. После тога, друга особа узима нар у десну руку и разбија га о врата да види колико срец́е ће имати – што више сочних семенки се проспе, више срец́е ц́е донети нова година.

У Русији је уобичајено да се жеља за Нову годину напише на парчету папира, спали и затим се пепео умеша у чашу шампањца који се попије у минут после поноц́и, преноси прва.рс.

Данци за дочек Нове године лупају тањире и чаше о врата како би отерали зле духове, а у поноц́ и буквално скачу са столице или софе у нову годину. Уколико то не ураде верују да ће их пратити лоша срећа.

Ирци лупају хлебом по спољашњим зидовима својих куц́а како би спречили улазак лоше срец́е и злих духова. Они, такође, постављају додатни тањир на сто за све најмилије које су изгубили у претходној години.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".