На предстојећи празник деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад везују своје очеве за ноге. Деца потом честитају празник, а очеви им деле слаткише и друге поклоне и на тај начин се "дреше".

Према народном схватању отац као глава куће не сме да се нађе у тако "незгодном" положају, па везивање очева траје много краће.

На Очеве су се "дрешили" очеви, али без јавног "везивања", то је било само у кругу породице. И опет су се делили поклони и помоћ сиротињи. Богати људи су тога дана давали издашне јавне поклоне, јер је и то био начин исказивања престижа у друштву. Купили би нову и лепу одећу за неколико десетина малишана, поделили то деци и обавезно се фотографисали. Те су слике објављиване по новинама, "као пример за углед другима".

Неколико дана пред празник очеви сакривају све канапе и каише који постоје у кући, како деца не би могла да их вежу. Са друге стране деца траже канапе, како би везали оца и осигурали поклоне за тај дан.

Најсигурније је оца ухватити и везати на спавању, па ће он након што се пробуди бити приморан да подели поклоне како би се ослободио.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".