Више јавно тужилаштво у Нишу се након прикупљања доказа огласило ненадлежним, јер је утврђено да је малолетни убица кривично неодговоран будући да нема навршених 14 година. Он је одведен на лечење у психијатријску болницу у Београду, а Основно јавно тужилаштво у Нишу је започело поступак испитивања да ли постоји одговорност родитеља дечака убице у погледу занемаривања.

"Још увек званично са судске медицине не постоји извештај који описује врсте повреда и редослед како их је Андреј задобио али незванично смо сазнали да је број убодних рана двоцифрен. Чак, чули смо, ми смо остали у шоку, да се ради о око 30 и нешто убодних рана. И на крају је био преклан", каже Мића Симић, отац дечака (13), кога је 5. октобра у поткровљу своје куће брутално усмртио школски друг (13).

Мића Симић истиче да у убиству није коришћен само један нож и да у извештају који је стигао у тужилаштво стоји да његов син има више убодних рана нанетих различитим сечивом. "Није пронађен један нож, пронађена су различита сечива, шила, мачете, које су биле умазане крвљу. У званичном саопштењу стоји да је један нож нађен испод кревета, други на поду, треће шило и неки нож у кутији, мачета је пронађена у неком делу собе... На основу тих убодних рана, где стоји у извештају судске медицине да су различита сечива коришћена, доводи до тога да није у питању само један нож. Све је трајало врло кратко а оно што је најчудније у целој тој причи је то што убица нема никакву повреду. Андреј је био доста јако дете, није био слаб, то нам говори да је то све било смишљено. Ја сам чак убеђен у то да се тог момента није десило, да је велика вероватноћа да се десило чак можда и у школи. Син нам је причао, и деца, да је он један или више ножева носио чак и у школу", каже Мића.

Мића каже да је мајку дечака убице упозоравао више пута да њен син носи нож, али да ништа нису предузели да то спрече, због чега сматра да има и одговорности родитеља за оно што се на крају догодило.

Мајка му куповала ножеве

"То дете је било оптерећено ножевима. У полицијском извештају стоји да је његова мајка њему куповала ножеве. Ја сам је упозоравао безброј пута да он са собом има ножеве. И све је то било: 'Јао ја не знам, ја ћу то да проверим'. И све се на томе завршило. Први случај се десио по завршетку петог разреда, њих неколико је ишло да прави шумску колибу када нам је син рекао да он носи пун ранац са ножевима. Звао сам његову мајку, она прво као није знала о томе ништа, после тога као провериће. Након тога чули смо се: 'Јао ја сам га убила од батина, нашла сам ранац са ножевима и сечивима, то сам склонила'. Када нам се дан после сахране, његов отац појавио на вратима, и када сам га питао да ли ти је супруга рекла за ранац са ножевима, он је рекао јао па јесте. И шта имаш да кажеш? Па њему је то служило за игру. Значи од петог разреда до сада, тај ранац није био склоњен", прича Мића.

Дечак убица се самоповређивао

Отац убијеног дечака открива и да је дечак убица имао ожиљке на својим рукама јер се самоповређивао сечивом ножева. "Његове руке су све биле исечене од ножева, самоповређивањем. Имамо сазнања да је у школи иглом од шестара копао по рукама, правио је ране. Шаке су му биле све у фластерима, када сам питао човека који нам је рекао то, од чега је то, он је одговорио родитељи су му купили један нож са дугачким сечивом, на изглед веома, скуп, толико је оштар као жилет, приликом склапања направи посекотину на шакама. Он је такав ишао у школу. Ако бар његови родитељи нису били достојни да виде да дете има проблем, на који сам ја упозоравао, зашто је школа остала нема?", пита се Мића.

Зашто телефон убице није вештачен?

Мића и Сања Симић, родитељи настрадалог дечака, огорчени су што и после скоро три месеца није вештачен телефон дечака убице и његов компјутер, што би могло да пружи важне податке пре свега о мотиву злочина, нити је пред тужилаштвом окончан поступак утврђивања одговорности родитеља у погледу занемаривања. Они су ангажовали пуномоћника, адвоката Сашу Кнежевића, који је затражио је од Основног јавног тужилаштва у Нишу да против оца и мајке дечака убице буде покренут поступак због злостављања и занемаривања детета.

Адвокат је уз предлог за предузимање доказних радњи ОЈТ доставио и четири фотографије које, по његовим речима, доказују да су се у радњама родитеља тринаестогодишњака осумњиченог за убиство, стекла сва обележја кривичног дела злостављања и занемаривања малолетног лица. На једној слици се види дечак убица како животињу играчку убада у главу ножем, на другој је мајка која нишани из пиштоља држећи га обема рукама, док је на трећој слици мајка са старијим сином који је у ставу нацистичког поздрава. Четврта слика која по оцени оштећених представља доказ небриге јесте фотографија из ресторана у којем она седи у танкој блузи док дечак са чудним погледом, седи у зимској јакни закопчаној до грла, иако се може уочити да се локал греје.

Пред Основним јавним тужилаштвом у Нишу води се поступак за преиспитивање родитељских компетенција родитеља дечака убице. У ОЈТ потврђују да је извештај Центра за социјални рад пристигао и да поступају у складу са роковима. "Наложено је психијатријско вештачење малолетника. Извештај о вештачењу ОЈТ још увек није добио а он је неопходан ради предузимања даљих радњи", каже портпарол ОЈТ у НИшу Владимир Станојевић.

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".