Јужноафричка Република тражи покретање судског поступка против Израела

Јужноафричка Република покренула је поступак пред Међународним судом правде УН-а против Израела за, како је рекла, "геноцидна" дела у Гази.

Јужна Африка је затражила од суда да донесе привремене или краткорочне мере којима би Израел наложио да прекине своју војну кампању у Гази, за које је рекла да су "неопходне у овом случају да би се заштитиле од даље, тешке и непоправљиве штете за права палестинског народа".

Израел је одбацио оптужбе, а портпарол министарства спољних послова окривио је Хамас за патње Палестинаца у Појасу Газе тако што их је користио као живи штит и крао им хуманитарну помоћ.

(Гуардиан)

Галант: Резултати авијације ућуткали критичаре

Израелски министар одбране Јоав Галант оценио је да су операције ваздухопловних снага у свим секторима импресивне што је омогућило израелским снагама да безбедно обављају мисију“, рекао је Галант током обиласка ваздушне базе Рамат Давид.

Галант каже да су одбрамбене снаге Израела тренутно ангажоване у „интензивираним операцијама у Појасу Газе, и да ће оне трајати док се циљеви не остваре.

(Тимес оф Исраел)

Хамас: Палестинцима није потребно ничије туторство

Члан политичког крила Хамас Осама ел Хамдан изјавио је да Палестинцима није потребно ничије туторство и да не прихватају распоређивање страних снага у Појасу Газе.
У разговору за агенцију Анадоија у канцеларији Хамаса у Бејруту, Хамдан је рекао да је најважнија тема разговора између Израела и Хамаса нова размена заробљеника и прекид ватре.
„Добили смо неке иницијативе од наше браће посредника као што су Катар и Египат (о размени заробљеника), али наш став је јасан, а то је да се напади у потпуности обуставе. Корен проблема су израелски напади на Газу. Размена затвореника је последица овог проблема. Сви знају да желимо размену заробљеника, то није тајна. Међутим, овај процес се одвија путем преговора и договора. То није могуће док непријатељски напади још трају“, истакао је Хамдан.

Израел дроновима гађа мете на југу Либана

Две особе су рањене у нападу дроном на аутомобил у једном селу на југу Либана, јавили су либански медији, оптужујући Израел за напад.

Либанска национална новинска агенција извештава и да израелски борбени авион у ниском лету надлећу неколико локација у тој области, у близини границе са Израелом.

БОНУС ВИДЕО: