Влада Србије је на захтев Музеј жртава геноцида купила на аукцији документ и платила га 40 хиљада долара. За њега се надметало још 14 анонимних купаца. Зна се да се директива имала ознаку “строго поверљиво”, да се налазила у архиви Абвера и једно време у САД, али где се до сада чувала, као и ко су били власници који су је огласили за продају, није познато.

“Директиву број 25” пратила су и усмена наређења од 27. марта 1941. Након што је Адолф Хитлер ставио потпис на њу, све је било спремно за напад на Србију. Уследило је бомбародвање 6. априла 1941. након ког је Југославија ушла у Други светски рат.

Ево шта је у њој тачно писало (превод):

Директива бр. 25

1. Војни пуч у Југославији променио је политичку ситуацију на Балкану. Иако је Југославија у почетку давала изјаве оданости, мора бити сматрана непријатељем и стога уништена што је брже могуће.

2. Моја намера је да у Југославију упаднемо у општем правцу Београда и јужно, концентричном операцијом из области Ријека-Грац са једне стране и области око Софије са друге, и да југословенским оружаним снагама задамо ударац који ће их уништити. Такође намеревам да одсечем крајњи јужни део Југославије од остатка земље и користим га као базу за наставак немачко-италијанске офанзиве против Грчке. Брзо отварање Дунава за саобраћај и окупација рудника бакра у Бору важни су због војне економије. Биће учињени покушаји да се Мађарска и Бугарска приволе да учествују у операцијама у замену за могућност повратка Баната, односно Македоније. Унутрашње политичке тензије у Југославији пооштриће се давањем политичких обећања Хрватима.

Фото: AП

 

 

3. Детаљно наређујем следеће:

а) Чим снаге буду довољно припремљене и временски услови дозволе, југословенску авијацију и Београд треба уништитит даноноћним бомбардовањем Луфтвафеа.

б) Операција Марита (инвазија на Грчку, прим. прев.) треба да почне у најприближније могуће време, али никако раније. У почетку ће имати ограничени циљ да заузме Солунски залив како би се учврстио положај на висоравни Едесе. У ту сврху 18. армијски корпус може се пребацити са југословенске територије. Треба искористити повољне прилике да се спречи формирање фронта између Олимпа и висоравни Едесе, пише Историјски забавник.

ц) Све расположиве снаге у Бугарској и Румунији могу бити коришћене у нападима које треба спровести из области Софије у правцу северозапада и из области Ћустендил-Горња Џумаја у правцу запада, уз услов да барем једна дивизија уз противваздушну одбрану остане у нафтоносном подручју Румуније ради његове заштите.

Фото: АП

 

 

Очување безбедности на турској граници привремено треба препостити Бугарима.

Немачка формација, по могућности оклопна дивизија, треба да буде основана у њиховој залеђини ради пружања подршке.

д) Пробој из правца Граца ка југоистоку треба спровести чим се окупе потребне снаге. Војсци се препушта одлука да ли ће прећи преко мађарске територије да отвори границу. Снаге на југословенској граници треба одмах ојачати. Исто као и дуж бугарске границе, постоје важни циљеви који се могу заузети истовремено са ваздушним нападом, чак и пре почетка општег напада.

е) Луфтвафе ће са две нападачке групе подржати операције Дванаесте армије и нових ударних група које ће бити формиране у области око Граца. Она ће у вези с тим уложити главне напоре у зависности од времена потребног за напредовање операција војске. Мађарске базе се могу користити за концентрацију снага и њихово ангажовање.

Треба испитати да ли 10. ваздухопловни корпус треба ангажовати са италијанске територије. Без обзира на то, заштита транспорта за Африку мора бити осигурана. Припреме за заузимање острва Лемнос треба наставити, али одлука о извршењу остаје на мени.

Фото: архива Новости, АП

 

 

Треба створити услове за довољну противваздухопловну заштиту Граца, Клагенфурта, Филаха и Лобена, као и Беча.

4. Основне споразуме са Италијом склопиће врховна команда оружаних снага. Војска ће именовати особље за везу са италијанском Другом армијом и Мађарима. Што се тиче разграничења оперативног ваздушног простора са италијанским и мађарским ваздухопловним особљем, Луфтвафе је овлашћена да се споразуме са врховним командама поменутих држава. Снабдевање мађарских база може одмах почети.

5. Главни команданти ће рапортирати мени преко команде оружаних снага у вези спровођења операција и било каквих питања.

— Адолф Хитлер

(Курир стил)

БОНУС ВИДЕО: