Глумци, редитељи, писци и пријатељи опростили су се ове године од  колега - великана српске културе. Поједини су сахрањени без говора и ловора. У наставку вас подсећамо на људе који су срспку културу оставили у сузама.

Гордана Куић

Књижевница Гордана Куић, коју ћемо заувек памтити по њеним делима о судбини сефардских Јевреја на Балкану, преминула је 13. јануара, а сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Поворка са ковчегом је кренула ка Горданином вечној кући уз песме "На те мислим" и "Тихо ноћи" од Јована Јовановића Змаја.

По жељи књижевнице, испраћена је уз песму "Беле руже" који први снимио Предраг Цуне Гојковић.

Фото: В. Данилов

 

 

За живота је објавила девет романа и две збирке прича, а највећу пажњу читалаца свакако је придобила "Балканска трилогијом", која је сачињена од дела "Мирис кише на Балкану", "Цват липе на Балкану" и "Смирај дана на Балкану", а која прати живот на простору бивше Југославије за време Другог светског рата.

Бранка Веселиновић

Глумица Бранка Веселиновић, преминула је 8. фебруара у 105. години живота, а сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Последњем испраћају глумице присуствовало је двадесетак чланова родбине и пријатеља, а од колега су биле само глумица Бранка Петрић и управница Југословенског драмског позоришта, Тамара Вучковић Манојловић.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Глумица је сахрањена у потпуној тишини, без икаквог говора.

Бранка је остварила више од 100 улога у позоришним представама и преко 50 рола у телевизијским серијама и филмовима. Од 7. септембра 2022. године, након смрти америчке колегинице Марше Хант, постала је и најстарија глумица на свету, а ту титулу носила је до самог краја.

Танасије Узуновић

Бард српског и југословенског глумишта Танасије Узуновић, првак драме Народног позоришта, филмски и телевизијски глумац, преминуо је 10. марта у Београду.

Глумац је сахрањен на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана. Испраћен опелом уз пратњу црквеног хора. О глумцу пред његовом вечном кућом је говорила колегиница Ивана Жигон.

Испраћају су присуствовали Ваја Дујовић, Тихомир Станић, Калина Ковачевић, Хаџи Ненад Маричић, Бојан Кривокапић. Од глумца су се претходно опростили на комеморацији у Народном позоришту у Београду.

Фото: Н. Скендерија/В. Данилов

 

 

На комеморацији је Танасије Узуновић испраћен овацијама, а све је својим говором расплакао Синиша Ковачевић.

- Неколико пута сам говорио у оваквим ситуацијама, опраштајући се од пријатеља, и никада ми није било овако тешко. Тасо, брате и пријатељу, хвала ти на свему, на Зарији Вучићу (улога из "Велике драме") и многим другим улогама. Ако ће нечије место бити упражњено, то ће бити твоје. Мој господине Узуновићу, човек се са господством рађа. Хвала ти за сваку пробу и снимајући дан, на које си долазио апсолутно спреман.

Хвала на искреној бризи за развој младих колега, које они често нису ни били свесни. Други су спавали под твојим крововима док си се ти бескућио. Таленат је увек сам, осредњост и медиокритети траже групу. Нека ти бог да рајско насеље, заслужио си га. Нека ти зацели ожиљке на души које носиш, праштај и спавај, брате, с миром - поручио је Ковачевић.

Драгослав Михаиловић

Свега два дана касније, 12. марта напустио нас је и академик Драгослав Михаиловић, који је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Последњи поздрав одали су му чланови породице - супруга Нена, син Бранислав, ћерка Милица Михајловић, снаја Тања и зет Воја Брајовић и унуци.

Међу окупљеним пријатељима и поштоваоцима његовог лика и дела нашли су се и Бранимир Брстина, Светозар Цветковић, Владимир Кецмановић, Анита Манчић, Драган Петровић Пеле, Исидора Минић, Драган Бјелогрлић, Бранко Милићевић Коцкица, бивши министар културе Небојша Брадић и многи други.

Фото: А. Стевановић

 

 

За више од шест деценија, колико је писао, објавио је дела "Кад су цветале тикве", "Петријин венац", "Чизмаши", "Голи оток", "Црвено и плаво", "Гори Морава", "Лов на стенице" и многа друга, а од 1981. године био је члан Српске академије наука и уметности.

Срђан Кољевић

Сценариста, режисер и професор Срђан Кољевић преминуо је 8. јула, након борбе са дугом и тешком болести, а сахрањен је на Новом гробљу у Алеји заслужних грађана у кругу породице и пријатеља.

Тужном скупу присуствовали су и редитељи Горчин Стојановић, Бојан Вулетић, Јелена Гавриловић, глумац Владан Дујовић, Драган Бјелогрлић и Аница Добра. Мајка режисера била је видно потрешена, а на самом гробљу владао је мук.

Давид Албахари

Писац и преводилац Давид Албахари, који је преминуо после дуже болести 30. јула, а сахрањен је на Јеврејском гробљу.

Од колега и пријатеља међу првима је стигла глумица Нада Блам, Светислав Басара и Душан Петричић, Срђан Гојковић Гиле и друге виђеније личности које су познавале великана.

Фото: Д. Дозет

 

 

Писца и преводиоца су испратили достојанствено у џез музику.

За збирку прича "Опис смрти" добио је Андрићеву награду, а за "Мамац" је награђен Ниновом наградом 1996, као и признањем Народне библиотеке Србије.

Мелита Бихали

Вест о смрти глумице Мелите Бихали одјекнула је регионом 25. августа. Како смо сазнали, она је изразила жељу да буде сахрањена у породичној гробници, далеко од очију јавности.

И то се десило 24. августа, а по њеној жељи јавност је обавештена тек сутрадан, након обреда.

Пензионерске дане Мелита је проводила у свом стану, где је живела мирним и повученим животом, у слози с комшијама, а како је открила Куриру у великој исповести пет месеци пре смрти, жеља јој је била да њен пепео буде просут у море.

Фото: Н. Скендерија

 

 

У својој богатој каријери одиграла је више од 70 улога на филму и у дечјем позоришту "Душко Радовић". Ипак, највећу популарност донела јој је рола служавке Оље у филму "Маратонци трче почасни круг". Поред тога, Мелита је била и професорка језика, балерина, књижевница и редитељка.

Последњу улогу остварила је у филму "Да ли сте видели ову жену?" Матије Глушчевића и Душана Зорића, који је приказан на Филмским сусретима.

Милка Стојановић

Драмски сопран Милка Стојановић, некадашња првакиња Опере Народног позоришта у Београду, преминула је 1. септембра.

Сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Она је испраћена уз звуке арије "Цаста Дива" и последњи аплауз.

Сахрани су присуствовали Оливер Њего, Радмила Бакочевић, Светислав Буле Гонцић и Бранислав Земерски.

Добитница је најугледнијих признања код нас и у иностранству. Часопис “Opera Неwс” из Њујорка доделио јој је награду ”Голден Воице".

Јагош Марковић

Смрт позоришног режисера Јагоша Марковића 22. септембра је домаћу и регионалну јавност погодила попут грома.

Овај уметник је преминуо у 58. години, а колико је био цењен говори и то да је на комеморацији у Народном позоришту стотине људи одало почаст уз вишеминутни стајаћи аплауз и овације.

Јагош Марковић испраћен је на вечни починак у Алеји заслужних грађана уз звуке песме "Шта ће бити ко то зна". Присутни су последњи поздрав прослављеном редитељу упутили громогласним аплаузом, који је трајао дуже од једног минута.

Фото: АТА имагес

 

 

Осим Јагошевих колега и глумаца којих је било заиста много, рекло би се па скоро цела српска глумачка сцена, био је и режисери Југ Радивојевић и Горчин Стојановић, а виђен је и престолонаследик Филип Карађорђевић, као и оперска певачица Јадранка Јовановић.

Посмртни говор одржао је глумац Бранимир Поповић.

Жарко Лаушевић

Вест о тихом одлазку легендарног Жарка Лаушевића 15. новембра, одјекнуо је регионом. У његову част одржана је кремација, која је окупила највиђеније људе из културе, а испраћај за кремацију био је један од најграндиознијих који је виђен на нашој сцени.

Испраћај за кремацију глумца Жарка Лаушевића уприличен је на Новом гробљу у Београду. Породица и пријатељи окупили су се како би легендарног уметника испратили на вечни починак. Неутешна супруга Анита, у загрљају деце, примала је изјаве саучешћа сат времена.

Док се тужни скуп опраштао од глумца, салом су одзванјали стихови песама "Јелени умиру сами", "Мy Wаy" и "Златни дан". Уметник је испраћен на вечни починак без опела и свештеника, уз песму "Све што желим у овом тренутку (Нећу плакати)" из серије "Сиви дом", која му је и донела велику славу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ ESTRADA IZ DRUGOG UGLA/eugestmi

 

 

Посмртни говор одржао је глумац Небојша Дугалић, који је с присутнима поделио колико су се Лаушевићу дивиле колеге због начина на који је пленио на сцени.

Жарка Лаушевића је на вечни починак испратио велики број пријатеља, колега и поштовалаца његовог лика и дела, а присутни су сат времена стајали немо у реду чекајући да му последњи пут одају почаст. Саучешће су изјављивали породици глумца: супрузи Анити Лаушевић, сину Душану и ћеркама Асји и Јани.

Од колеге су дошли да се опросте и: Весна Тривалић, Ирфан Менсур, Радош Бајић, Дарко Бајић, Наташа Нинковић, Мики Манојловић, Андрија Милошевић, Дејан Луткић, Енес Бешлагић, Нела Михајловић, Слобода Мићаловић, Војин Ћетковић, Нина Јанковић и многи други.

Тужни скуп, који је бројао неколико стотина људи, стрпљиво је чекао у реду да се последњи пут опрости од глумца. Он је испраћен на вечни починак без опела.

Јелена Чворовић Пауновић

Уз тактове песме "Бела ћао" на београдском Новом гробљу на вечни починак испраћена је глумица Јелена Чворовић Пауновић.

Позната посебно по живописним улогама у серијама Синише Павића "Породично благо", "Срећни људи" и "Бела лађа", привлачила је симпатије телевизијских гледалаца, али и колега и пријатеља који су дошли да се последњи пут поздраве с њом.

Посебно емотивне биле су две Јеленине блиске пријатељице, које су се дирљивим говорима опростиле од своје другарице.

Скрхана болом, иза великог венца с белим ружама и поруком "Волим те, мама", стајала је јединица ове драмске уметнице Мина Пауновић, из брака са супругом Миланом, и примала саучешће.

Фото: З. Кнежевић

 

 

Међу првима јој је пришао глумац Милан Цаци Михаиловић, положивши на ковчег колегинице букет белих ружа, а за њим су дошли и Југ Радивојевић, управник Београдског драмског позоришта, чији је глумица и била члан, списатељица Мирјана Бобић Мојсиловић, глумице Тања Бошковић и Нада Блам с ћерком, као и њихове колеге Иван Зарић, Иван Томић и Ненад Гвозденовић.

Јелена, чије је срце заувек престало да куца 6. децембра у 75. години, у својој богатој каријери остварила је 23 улоге на малим екранима. Била је препознатљива по свом храпавом гласу, а упамћена пре свега као Нина из "Отписаних", Зорка из "Породичног блага", Жаклина из "Срећних људи" и Танкосава Тасић из "Беле лађе".

Одлазак познатих у свету

Ненеадане смрти познатих из Холивуда оставиле су цео свет у неверици, а готово је немогуће набројати све оне који су нас напустили. Ипак, ми вам у наставку издвајамо неколико одлазака који су посебно погодили светску јавност.

Метју Пери

Светски и домаћи медији остали су шокирани када је објављено да је изненада у 54. години преминуо Метју Пери, познат по улози Чендлера Бинга у чувеној серији "Пријатељи".

Глумац је пронађен мртав 28. октобра у хидромасажној кади или џакузију у својој кући у Лос Анђелесу, а први извештаји полиције показују да смрт није наступила насилним путем.

Смрт звезде Пријатеља Метјуа Перија проглашена је несрец́ом због "акутних ефеката кетамина", саопштило је Одељење за судску медицину округа Лос Анђелес.

Фото: Профимедиа

 

 

Портпарол из Лос Анђелеса је саопштио да је утврђено да је узрок смрти 54-годишњег глумца Метјуа Перија наступила као акутна последица кетамина.

- Фактори који доприносе смрти господина Перија укључују утапање, болест коронарних артерија и ефекте бупренорфина (који се користи за лечење поремец́аја употребе опиоида). Начин смрти је несрец́ан случај - наведено је.

У извештају се наводи да је Пери био на терапији инфузијом кетамина, а последња доза је наводно узета недељу и по пре смрти.

Шинејд О'Конор

Певачица Шинејд О'Конор преминула је 26. јула у 57. години, а од ње се у сузама опраштају обожаваоци широм света. У полицијском извештају се наводи да је пронађена мртва у преподневним часовима у свом стану, а смрт се не третира као сумњива и очекује се извештај патолога.

О'Конорова је била позната по свом политичком активизму и искрености, као и по низу хваљених албума. У својој каријери пуној контроверзи објавила десет студијских албума, а плоча "И До Нот Wант Wхат И Хавен'т Гот" донела јој је Греми награду 1991. године.

Фото: Профимедиа

 

 

Сахрањена је у ирском градићу Бреју, а на вечни починак испратили су је, поред породице и пријатеља, и бројни обожаваоци њеног музичког стваралаштва, али и колеге уз ноте Боба Марлија и њене ванвременске песме.

Ангус Клауд

Глумац Ангус Клауд, кога је публика заволела у планетарно популарној серији "Еуфорија", преминуо је 1. августа, у 25. години.

Звезда у успону три недеље пре смрти је прославио 25. рођендан, а недељу дана пре смрти изгубио је оца, што је оставило велики траг на њега. Након сахране проводио је време са породицом како би лакше поднео губитак, имајући у виду да је имао проблеме са менталним здрављем.

Његова последња објава на друштвеним мрежама била је фотографија оца уз опис "Недостајеш ми".

Скоро два месеца касније, саопштен је и узрок смрти младог глумца.

Како преноси „Пеопле“, Ангус је преминуо од акутне интоксикације, након случајног предозирања. Ово је за поменути медиј потврдио мртвозорник округа Аламеда.

Тина Тарнер

Смрт Тине Тарнер је растужила милоне широм планете. Она је преминула 24. маја након дуже болести, природном смрћу. Годинама је са супругом Ервином Бахом живела у Швајцарској.

Сахрањена је у кругу пријатеља и породице, без присуства медија, по њеној личној жељи.

Фото: Танјуг/АП

 

 

 

- Тина Тарнер биће сахрањена у Швајцарској. Она није желела велику јавну сахрану. Хтела је да буде кремирана након смрти, очекујем да ће то бити веома приватан догађај. Сигуран сам да ће се касније организовати меморијални концерт и одавање почасти - објавили су тада медији.

Лиса Мери Присли

Ћерка популарног певача Елвиса Прислија, Лиса Мери Присли, преминула је 12. јануара, у Калифорнији у 54. години, а сахрањена је поред свог сина Бенџамина у Мемфису.

На имању где је сахрањена Лиса налази се чувена вила њеног оца Елвиса Прислија Грејсленд која ће припасти њеним ћеркама, близнакињама Финли и Харпер Вивијен и ћерки Рајли Кио.

Последњи пут, Лиса Мари је виђена на додели Златних глобуса у уторак увече, где су она и њена мајка Присила гледале Остина Батлера како побеђује за тумачење Еливиса Прислија у истоименом филму управо о краљу рокенрола и њеном оцу.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: