Ташини је био Мусолинијев тамничар у Гран Сасу у Абруцу, пре него што је диктатор спасен по наредби Адолфа Хитлера и некадашњи карабињер тврди да је Дуче очекивао Американце уместо Немаца, преноси Национе.

- Било је 12.30 сати 12. септембра 1943. године, а ја нисам био на дужности. Био сам у својој соби и у једном тренутку сам чуо вику да су Немци стигли и погледао сам напоље. Видео сам једрилицу која је већ слетела и тамо је био официр са тешким митраљезом који је уперио у мој прозор. У том тренутку сам стао и чекао наређење да ли да узмемо оружје или да се предамо. Онда су нам наредили да сиђемо ненаоружани и предамо се. Немци су већ опколили хотел, стезали су круг и покушали да разоружају једног официра али их је зауставио поручник Фаиола. тада се наш задатак завршио и они су се прилично добро понашали са нама - рекао је Тачини о вечери када су нацистичке снаге спасиле Мусолинија.

Бенито Мусолини је провео два месеца у кућном притвору након што му је на Фашистичком великом већу изласано неповерење.

Ташини је додао да му остаје сан да се рукује с председником Италије Серђом Матарелом, што је "понос за све нас, као што су тробојка и Устав", наводи италијански Национе.

БОНУС ВИДЕО: