Једна од најлепших, а свакако најпознатијих празничних прича – “Божићна песма” (негде и “Божићна прича”) Чарлса Дикенса први пут је објављена 19. децембра 1843. године са илустрацијама које је направио Џон Лич.

Прича о шкртици Скруџу који током ноћи уочи Божића доживљава преображај након што га посете духови божићне прошлости, садашњости и будућности, постигла је огроман успех одмах по издавању. Само током првог викенда продато је шест хиљада копија. До Божића је распродан цео тираж, а до краја 1844. књига је доживела 13 изадања.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ First for Kids

 

 

Критика ју је волела, а публика обожавала. Остала је легенда по којој је Дикенс тражио да се роман продаје по ниским ценама како би, за празнике, свака породица могла себи да приушти његову књигу. Самим тим, и његова зарада била је минимална.

Историчари данас сматрају да је Дикенс у књигу уградио и неке аутобиографске моменте препознајући себе као Скруџа. Дикенс је често посећивао сиротишта за нежељену и одбачену децу где је видео полугладне, исцрпљене малишане често експлоатисане од стране управе и одраслих. Део овога описао је и у роману “Оливер Твист”.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ First for Kids

 

 

Што се “Божићне песме” тиче, и данас је реч о једној од најпопуларнијих и најдуговјечнијих божићних прича. Дело је једно од ретких које ни у једном тренутку које, од почетака па до данас, није престало да се штампа, а имало је и више од 15 различитих екранизација – од луткарских, преко анимираних, па све до играних.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: