Леш јелена у области парка у Вајомингу био је позитиван на веома заразну прионску болест која може да изазове губитак тежине, посртање, безвољност и неуролошке симптоме. Иначе, приони су посебни протеини који изазивају неколико фаталних неуродегенеративних болести код људи и животиња. Настају мутацијом гена који кодира један протеин тела, прионски протеин.

Овај вирус је примећен је код јелена, лосова и ирваса у областима Северне Америке, Канаде, Норвешке и Јужне Кореје.

Симптоми могу потрајати и до годину дана, а неки су овај вирус назвали "болест зомби јелена" јер доводи до промена у мозгу и нервном систему, остављајући животиње уморне, летаргичне, мршаве, посрнуле и са "празним погледом", пише Њујорк Пост.

Овај вирус је фаталан, а за њега не постоје третмани и вакцине.

Фото: Танјуг/АП

 

Научници истичу да би могао да зарази људе, иако ниједан познати случај никада није забележен.

Епидемиолози кажу да одсуство случаја "преливања" ипак не значи да се то неће догодити.

Спонгиформна енцефалопатија је један од кластера фаталних неуролошких поремећаја који се обично назива "болест крављег лудила".

- Епидемија је у Британији дала пример како преко ноћи ствари могу да се промене када се деси ширење са, рецимо, стоке на људе - рекао је др Кори Андерсон. Андерсон је директор програма у Центру за истраживање и политику заразних болести (ЦИДРАП).

- Говоримо о потенцијалу да се нешто слично догоди. Нико не каже да ће се то дефинитивно догодити, али важно је да људи буду спремни - додао је Андерсон.

Он је истакао да оно што такође забрињава је то што не постоји познат начин да се то ефикасно и лако искорени.

Фото: Јутјуб принтскрин/New York Post

 

Андерсон је рекао да када је окружење заражено, патоген је изузетно тешко искоренити. Може да опстане годинама у прљавштини или на површинама, а научници наводе да је отпоран на дезинфекциона средства, формалдехид, зрачење и спаљивање.

- Ове студије изазивају забринутост да може постојати и ризик за људе - наводи се.

Од 1997. године Светска здравствена организација препоручује да је важно спречити да узрочници свих познатих прионских болести уђу у ланац исхране људи.

Фото: Танјуг/АП

 

Званичници Паркова рекли су да се од средине 1980-их фатална болест мозга проширила широм Вајоминга и да се сада налази у већем делу државе. Процењује се да се болест може наћи код 10-15% јелена у близини Кодија који мигрирају у југоисточни део Јелоустона током лета. Национални парк Јелоустоун саопштио је прошлог месеца да је дугорочни ефекат болести на јелене, лосове и лосове у Јелоустону неизвестан.

(New York Post, Fox News)

БОНУС ВИДЕО: