Докторка Марија Лазаревић је за новогодишњи интервју говорила о празничној еуфорији, али и депресији и како се носити са њима. Није свака особа расположена за прославу нових почетака, нити је спремна да "отпусти" прошлост, али на нама је да уколико препознамо такво стање пружимо подршку. Марија је открила да ли пожељно планирати све унапред за наредни животни циклус и у чему лежи кључ успеха. 

Празници представљају почетак једног новог циклуса. У том периоду се јавља жеља шта бисмо могли урадити, па правимо планове за наредну годину. Који су позитивни, а који негативни исходи  у којима кључну улогу играју емоције? Како успех и неуспех утичу на самопоуздање?


Нова година наговештава нешто ново, али нас и подсећа да је још једна година нашег живота прошла. То нас враћа уназад да се преиспитамо како смо је искористили и да оценимо да ли нам је она срећу донела. Неко може да буде задовољан претходном, јер је у њој доживео мањи или већи успех или љубав, док други присећајући је се осећају непријатност. Због тога су поједини људи у време новогодишњих празника веома несрећни и тешко им је угодити било каквим новогодишњим сјајем и раскошом. Ове емоције понекада онемогућавају  пожељно социјално функционисање током празника, па се особа повлачи у себе и не учествује у активностима које укључују емоцију колективне среће. Уколико процени да је за њу претходна година била неуспешна може се осетити мање вредном од других људи, јер је уверена да је разочаравајући себе  разочарала и друге људе.

Фото: Профимедиа

 

 У чему лежи кључ успеха: духовног, емотивног, пословног? Како створити бољег себе?


Кључ успеха је у истрајности и чврстом веровању у своје циљеве и исправност изабраног пута. Ниједан успешан човек није постао успешан преко ноћи, ма колико нам се то чинило. Иза сваке успешне особе стоји доста времена проведеног у борби за остварење својих замисли и уверења. Бољег себе ћемо створити прво тако што нећемо дозволити у мору искушења данас да постанемо гори. Потребно је држати се својих ставова уколико су исправни и настојати да надоградимо на своју личност сваке године нешто ново чему нас је претходна година научила.

Како победити празничну еуфорију?


Не треба се борити против овог осећања уколико га искрено осећамо. Срећа је краткотрајна емоција и брзо прође. Може бити изазвана различитим узроцима, а један од њих су и долазећи празници. Људи се за празнике више друже и то их чини срећнијим.

Пост и празници су време опраштања и давања нових прилика? Често размишљамо о прошлим тртенуцима који могу изазвати меланхолију. Због чега се се везујемо за оно што је прошло и неуспешно, шта је узрок мањка комуникације у породици и другим заједницама, партнерским и пословним? 


У време поста људи се више труде да опросте и да им буде опроштено. Постом олакшавају своју душу од не само лоших мисли, него и од непријатних емоција као што су три од пет основних емоција: љутња, туга и гађење. У овом периоду људи се суочавају са овим емоцијама, и изналазе пут да их ублаже. Сви ми бивамо током године разочарани у неке особе због чега смо тужни, љути, али нам се понекада и нечије понашање згади. Због тога нам ово време помаже да превазиђемо непријатности и оставимо их иза себе.
Људи се везују за нешто што је прошло уколико им је оно веома важно. Све неважне догађаје лакше је заборавити. Мањак комуникације узрокује недефинисане међуљудске односе који тако могу трајати у недоглед. Све мање времена имамо да се посветимо ближњима због превише обавеза, али и слободних активности.

Да ли људи деле своје планове и потребе са онима са којима проводе време?


Планове људи деле са онима за које мисле да ће се радовати њиховим успесима. Међутим, дешава нам се понекада да погрешно проценимо познанике и планове откријемо непријатељски настројеној особи која затим настоји да нас спречи у реализацији циља. Због тога је важно да имамо заиста блиске особе са којима ћемо срећу поделити.
   

Како квалитетно провести празнични период? Како путовања утичу на побољшање комуникације?


Квалитетно проведено време зависи шта особа жели у том тренутку. Уколико је преуморна од животних и пословних обавеза њој ће највише одговарати породични мир и дочек у кругу породице. Млади људи које време проводе са књигом пожелеће да отпутују негде где до сада нису били, што ће их орасположити и релаксирати. Не мора да значи да су наше потребе везане са годинама које имамо, више су везане са сплетом околности које су нам у том тренутку те године донеле. 

Фото: Профимедиа

 

 Постоје особе које имају  проблем са потискивањем емоција, па због тога улазе у фазу незадовољства, депресије, немају са ким да проведу време током празника, а ни генерално? 


Нису сви људи подједнако отворени за комуникацију са другим људима и немају сви подједнако капацитет за блискост. То не значи да су они затворенији мање срећни од других. Такође, потискивање емоција је примитиван механизам одбране који није заступљен само код интровертних особа. Срешћете доста људи који су веома комуникативни, а при томе своје емоције потискују и не показују ни себи ни другима.

Како помоћи повученим људима да се изборе са таквим стањем уколико га препознамо и шта га све узрокује?

Уколико је неко депресиван потребно је да се посвети више својој душевној бризи и разговара са људима који су едуковани за те врсте проблема. Депресија се лечи, али депресивној особи можемо помоћи у време празника тако што ћемо је позвати да се укључи у социјално функционисање, јер депресивни људи имају снижену вољу па се понекада тешко самоиницијативно придружују групи. „Повучен човек“ како кажете може бити повучен и због тога што му то прија, те га у том случају не треба узнемиравати.

Kњига за препоруку током празничних дана?


За оне који воле да се осаме и нађу свој мир за време празника, али и за оне друге након динамичног провода могу да препоручим неколико занимљивих и необичних књига.  Љубитељи историје уживаће у књизи Небојше Јовановића Београдски Јевреји која представља синтезу дуге прошлости Београда сагледану кроз судбину јеврејског народа. Збирка кратких прича проф. др Миодрага Игњатовића Ја, денсер кроз живот и друге приче деловаће релаксирајуће на емоције читаоца у време новогодишњих празника. У сагледавању сопствене душе током празника може нам помоћи Невена Витошевић са својом књигом есеја о љубави и духовности Златни пресек љубави, а од литературе за најмлађе, јер је време распуста, препоручујем драму у стиховима Прича о принцу јединцу Бранка Стевановића. 

БОНУС ВИДЕО: