Фентанил је дрога која је 50 пута јача од хероина и 100 пута јача од морфијума. Супстанца толико опасна да је због ње морало да реагује и Министарство здравља. Зову је "зомби дрога", кулминирала је у Америци, стигла до нашег региона, а бројна удружења која се боре против болести зависности указују на то да је узела маха и у Србији. Медији преносе да само два милиграма ове супстанце може бити фатално.

Токсиколог Вера Лукић из Завода за судску медицину каже да је реч о леку из групе синтетичких опоида који је изузетно токсичан, чак и у минималним концентрацијама.

- Рутински се користи у медицинске сврхе, у терапији против бола. Људи су вероватно чули за фентанилске фластере који користе људи у терминалним фазама канцера када ни морфијум више не помаже. На илегалном тржишту Америке изазвао је невероватно велики број смртних случајева па је у тој земљи проглашена опиоидна криза - објашњава Лукић.

"Зомби дрогу" мешају са хероином за јаче дејство

Нагласила је да у САД од 180.000 смртних случајева од зависности, 70 посто отпада на фентанил.

- Што је најгоре, почели су да га мешају са хероином, додају му ксилазин, јак анестетик који се користи у ветерини за успављивање великих животиња. Он продужава деловање фентанила па се на улицама могу видети омамљени људи, који ходају као зомбији и зато га зову „зомби дрога" - каже токсиколог.

Тест на "зомби дрогу" доступан у апотекама

Токсиколог Вера Лукић каже да у Србији постоје регистровани тестови за брзу детекцију дрога у урину на присуство фентанила.

- Таква врста тестова може да се купи у апотекама. Сад, колико су наше апотеке снабдевене тестовима који могу циљано да одреде фентанил, немам информацију, али бих апеловала на апотеке, ако је већ таква врста тестова регистрована у Србији, да се они снабдеју бар одређеном количином коју би корисник могао да користи - рекла је.

Цена "зомби дроге" 10 евра и прави се у различитим облицима

Фентанил није скупа дрога, токсиколог Лукић објашњава да се једноставно припрема, у илегалним лабораторијама. Његова цена је свега 10 евра и може да се конзумира на различите начине и то је оно што је и најопасније.

- Нешто кроз шприц, нешто ушмркавају, конзумира на различите начине. Пошто се у медицинске сврхе користи, на пример фластери, неки су склони томе да поделе те фластере, па их сисају, уносе их орално. Постоје и фентанилске таблете... Шта год им је доступно, они конзумирају. Налази се на тржишту и прах - рекла је Лукић гостујући на ТВ Нова.

Министарство здравља реаговало

Министарство здравља Републике Србије је, после упозорења удружења „Превент“ на 4 смртна случаја корисника дрога и изражене сумње да је у питању фентанил (хемијска замена за хероин) који се, по њиховим информацијама, појавио и у земљама региона, одмах предузело све расположиве мере у циљу заштите јавног здравља становништва и због чињенице да је у питању изузетно опасна супстанца

Центар за мониторинг дрога је хитно, кроз систем раног упозоравања, обавестио надлежне институције из Националног система раног упозоравања ради достављања информација о регистрованим смртним случајевима корисника фентанила, као и достављања података о појави или заплени ове дроге на територији Републике Србије: (ВМА – Нацинални центар за контролу тровања, Институт за судску медицину - све националне филијале, МУП - Форензички центар и Царина).

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: