Младеновић је навела да то што је јуче забележено девет земљотреса на територији Србије није ништа неуобичајено, али да сада постоје осетљивији инструменти који могу да детектују потресе који имају малу снагу, што раније није био случај.

- То су неке мале магнитуде које људи уопште не могу ни да осете. Тако да све то кад здружимо онда испадне као да је сад нешто повећана сеизмичка активност, а заправо није, то је потпуно нормално - рекла је она.

На питање зашто су у Србији чести земљотреси, Младеновић је рекла да они нису толико чести и јаки, као што је то случај у неким земљама у окружењу.

- Окружују нас Хрватска, Босна, Црна Гора, Македонија, Грчка, које су много сеизмичније од нас, па чак и је и на истоку Румуније много сеизмичније од нас - истиче Младеновић.

Младеновић је навела да у региону може да се деси потрес који има већу снагу од земљотреса у Србији, али да ипак није реч о разорним земљотресима, као што су били у Турској или Индонезији.

- Знамо да се у Црној Гори, рецимо 1979. године десио релативно јак земљотрес који је направио оштећења на објектима који су били стари, ипак то нису, опет, биле нека катастрофална оштећења. Био је у Бања Луци, у Скопљу, па ево сад недавно у Петрињи. То јесу земљотреси који су јачи, али опет нису разорни као што је био у Турској - каже сејзмолог.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: