Према правилима поста и према речима Светог Јована Затоустог, телесни пост не треба користи ако није повезан са духовним.

- Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког - благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? - преносе се речи Јована Златоустог у црквеним књигама.

У Светом писму пише "љуби ближњег свог као себе самога", што значи да је човек човеку брат, те да треба да будемо толерантни, да поштујемо и помажемо друге, а то можемо само ако нисмо бесни и себични. У посту се треба покајати, исповедати, олакшати своју душу и очистити себе. Не треба тело мучити постом ако ћемо бити бесни, ако ћемо се свађати и желети зло ближњем свом.

У посту треба опраштати и наступати чиста срца, приповедају свештеници. Строго се пости на води само средом и петком, док је понедељком, уторком и четвртком дозвољено користити уље и вино, а суботом и недељом и рибу. Најстрожи пост је на Бадњи дан када су прави верници тога дана све до вечере само на води.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".