Овде можете видети највише гуглане људе, спортисте, филмове, серије, игрице, песме, па чак и рецепте, а у наставку је списак десет рецепата који су били најтраженији ове године.

1. Bibimbap

Бибимбап је корејско јело од пиринча, а рецепт за ово јело био је највише гуглан 2023. године. Назив за ово јело потиче од речи бибим, што значи „мешање“, и бап, односно кувани пиринач. Служи се тако што се пиринач стави у чинију и дода намул, односно комбинација разних јестивих биљака и гочујанг пасте од чили папричице. Јаје и месо су уобичајени додаци овом јелу, а све се добро измеша пре конзумирања.

 

2. Espeto

Еспето је рибље јело карактеристично за област Малаге и обалу Гранаде у јужној Шпанији и други је рецепт по гуглању ове године. Реч је заправо о сардинама (најчешц́е их је шест) које се набијају на танке и дугачке штапове, па изгледају као велики ражањ, а затим се пеку на угљевљу. Једини зачин је мало соли и маслиновог уља, а ове рибе се једу прстима – најбоље близу плаже, преноси хрватски Индекс.

3. Papeda

На трећем месту највише гугланих рецепата у 2023. је рецепт за индонежанско јело папеда. Реч је о врсти теста од саго скроба, који се добија из стабла саго палме. Папеда има конзистенцију и текстуру налик на лепак, а често се служи са цветним пупољцима папаје или спанац́ем.

4. Scooped bagel

Багел је округло пециво које потиче из Пољске и омиљено је у целој САД, а четврти рецепт по гуглању је управо онај за ђеврек, односно ђеврек чији је унутрашњи меки део уклоњен, а остао је само спољашњи део. Багел је био веома популаран 2023. године, а добија се тако што се класични ђеврек преполови, а затим руком или кашиком извадите унутрашњост како би се ђеврек напунио другим састојцима по жељи.

 

 

5. Pasta e fagioli

Паста е фагиоли, тестенина са пасуљем или тестенина са пасуљем је пети рецепт који се највише користи на Гуглу ове године. Реч је о италијанској супи која комбинује тестенину и пасуљ, а популарна је и код нас. И док се јело разликује од региона до региона, најчешц́е се прави од ситних тестенина као што су макарони. Основа је обично маслиново уље, бели лук, млевени лук, целер, шаргарепа, а често и динстан парадајз или парадајз паста.

6. Coronation quiche

Шести рецепт у 2023. био је онај за крунски киш, односно киш који је направио краљ Чарлс III, а краљица Камила изабрала као главно јело на прослави свог крунисања у мају ове године. На сајту краљевске породице пише да овај специјалитет има деликатну кору и да се прави од јаја, спанаћа, пасуља и свежег естрагона.

7. Tacacá

На седмо место најгугланијих рецепата ове године нашла се тацаца, јело карактеристично за север Бразила. Ово јело се прави од биљке џамбу и туцупи, куваног скроба тапиоке, као и сушених шкампа и мале жуте паприке познате као „пимента де цхеиро“. Служи се топло у чинији направљеној од амазонске тикве познате као цуиа.

 

 

8. Black cake

Као што назив овог десерта говори, црна торта је црна торта која је популарна на Карибима. Обично се прави од алеве паприке и рума, а може укључивати и састојке као што су меласа или тамно смеђи шећер, црвено вино и неколико различитих врста сувог воћа. Такође, треба напоменути да постоји минисерија под називом Црна торта, што је можда допринело зашто је толико људи ове године гуглало тај термин.

9. Ashure

Ашуре или ашура је девети рецепт по гуглању у 2023. години, а познат је и као Нојев пудинг. Реч је о посластици која се обично спрема на празник Ашуре, десетог дана исламског месеца мухарема, а у Јерменији се припрема око Божића и Нове године. Реч је о десерту који се припрема на различите начине, али мора да има најмање седам састојака, међу којима су пшеница, јечам, пиринач, бели пасуљ, леблебија, џем, меласа од урме, меласа од нара, сок од цвекле, суво воће и други.

10. Smelt

Десето место најгугланијих рецепата је риба морска риба која живи у северном Атлантику и северном Тихом океану, као и у рекама, потоцима и језерима у Европи, Северној Америци и североисточној Азији. Ове мале рибице се обично прже на уљу, а служе посуте свежим першуном, са пуно кришки лимуна, преноси Индекс.хр.

 

 

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: