Тако ће сви на транспарентан начин бити упознати са субвенцијама за сваку област пољопривреде, које ће у 2024. години бити на рекордном нивоу.

Овај вид дијалога иницирала је председница Владе Србије, Ана Брнабић, како би на једном месту сточари, ратари, воћари, пчелари, виноградари и сви остали, без обзира на величину своје организације, јасно знали ко шта добија, колико добија, под којим условима добија и какве резултате у односу на то сви заједно очекујемо. У раду учествују представници 65 организација.

На састанку ће бити предочено да субвенција од 300 евра по хектару за сертификовано семе ратарима, неће утицати на договорене и планиране субвенције за друге гране пољопривреде.

Циљ је да кроз дијалог превазиђемо све изазове са којима се српска пољопривреда може суочити у будућности. Није могуће предвидети све проблеме са којима ће се поједине гране пољопривреде суочавати у наредној години, али је важно да се они решавају на принципима солидарности и у договору са осталим гранама. Неопходно је креирати систем у којем сви разумемо да смо заједно јачи, и да је Србија јака само ако међусобно сарађујемо и имамо јасну визију развоја наше пољопривреде.

Премијерка је пољопривредницима поручила да је важно да се ствари у српској пољопривреди мењају, како би она сутра била конкурентнија, узимајући у обзир промене које доносе развој нових технологија и климатске промене. Посебно је истакла да ће земље које су до сада биле зависне од увоза хране, попут земаља Блиског Истока, на пример Уједињених Арапских Емирата, бити земље које бити највећи произвођачи хране у будућности.

Нагласила је да домаћа пољопривреда мора да се прилагоди и мења, те да морамо почети користити савремене технологије, јер без обзира на величину наших земљишних ресурса, нећемо бити конкурентни без иновација.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".