Како да будемо сигурни што једемо и колико је месо значајно у нашој исхрани, говорила је докторка Радмила Шехић у емисији 150 минута.

- Прво ћу вам рећи оно што је можда најкорисније за људе, да знају да је месо веома битна, веома важна намирница. Животно важна намирница јер је велики извор протеина, заправо есенцијалних аминокиселина, можда још значајније од тога да је месо извор Б12 витамина, истакла је др. Шехић.

Према њеним речима, витамин Б12 је изузетно значајан за функционисање нерава, мозга, метаболизма, а иако га има много у квасцу, месо је ипак богатије овим витамином.

Фото: Н.Скендерија/А.Станковић/М.Анђела

 

 

Додала је да људи који су на веганској или вегетаријанској исхрани морају на друге начине надокнађивати овај важан витамин, пише Цитy магазине.

- Ми не знамо колико дуго месо стоји, које је месо припремљено. Оно што знамо јесте да су меса у фрижидерима на нека два степена Целзијуса у регуларним продајама, добро заштићена, објашњава лекарка.

Фото: Милена Анђела

 

 

Шта ми можемо да урадимо као вид превенције приликом куповине меса?

На првом месту, лекарка саветује да се осврнемо на боју меса. Ако барем део меса промени боју, то је први знак.

- Тако већ начето месо, буде тачкасто. А ако га купите тако и отворите, оно је лепљиво, вуку се влакна. И ту је опрез! Трећа ствар је промена мириса, додала је.

Такође, не треба заборавити и на то колико је термичка обрада важна. На преко 75 степени Целзијусових, како напомиње др. Шехић, убијају се бактерије.

БОНУС ВИДЕО: