Данас католички верници прослављају Божић. Католички Божић слави се сваке године 25. децембра. Исто као и код православног, породица се окупља, на Бадњи дан се пости, а за Божић слави рођење Исуса Христа. Управо због тога се и Божић сматра најрадоснијим хришћанским празником.

Симболи прославе Божића код римокатолика су јасле у којима је, по предању, Христ рођен, јелка као вечно зелено дрво и венац. Много познате личности у свету упутиле су честитке верницима који славе Божић по грегоријанском календару (с обзиром на временску разлику). Али, поставља се питање како честитати католички Божић? Да ли се честитке нешто разликују од православног Божића?

Фото: Профимедиа

 

 

Нема разлике, јер заправо то је један те исти Божић, само су два различита календара у питању. Један јулијански (православни) који Србија користи и други нови грегоријански. Наиме, пре Првог светског рата и српска држава и црква су Божић прослављале 25. децембра.

Када је реч о честитању католичког Божића честита се исто као и православни. Правилно би било "Срећан Божић!", без спомињања Исуса Христа, као и "Христос се роди". И обавезно не заборавите на "Мир Божји!"

Погледајте неке од занимљивих начина како да честитате некоме католички Божић И Бадње вече:

Испуни године животом, а не живот годинама. Оствари оно сто желиш и сачувај оно што волиш!! Срећан Бадњи дан и Божићни празници...

Фото: Профимедиа

 

 

Нека буде љубави и здравља, у твоме дому вечитога славља… Нек се пије вино и ракија и погача пече, и нека вам је срећно ово БАДЊЕ ВЕЧЕ!

Свима вам желим испуњен и срећан Божић, прославите га у здрављу, срећи, с’ осмехом на лицу, и песмом у срцу. Нека вам мирис божићног дрвца унесе радост у ове Божићне дане. Желим Вам свима од срца честит Божић и божићне благодане.

Да вам кућа буде пуна весеља, да вам се оствари бар хиљаду жеља, да вас благослов свуда води, СРЕЋАН ВАМ БОЖИЋ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&