Замислите сцену: штенци који лају, укопани у месту, власници који их на силу увлаче у ветеринарску ординацију, или мачке које одбијају да изађу из својих боксова. Посета ветеринару често може бити стресан догађај како за кућне љубимце, тако и за њихове власнике. Али, уз неколико једноставних корака, ови изазови могу бити умањени.

Пронађите слободно време

Кључно је изабрати дан за посету ветеринару када немате пуно обавеза. Ваш кућни љубимац осећа ваш стрес, па је важно приступити ситуацији смирено. Журба и напетост могу само појачати нервозу вашег љубимца.

Задржите свакодневну рутину

Животиње се узнемирују када се суочавају с новим ситуацијама. Стога, наставите са уобичајеним дневним рутинама. Ако је ваша мачка навикнута да се одмара у својој носиљци, или ако је ваш пас већ навикнут на брњицу, коришћење ових предмета на дан посете ветеринару неће изазвати додатни стрес.

Спријатељите љубимца са ветеринаром

Нека ваш љубимац не повезује ветеринарску ординацију искључиво с непријатним искуствима. Повремене посете ветеринару само ради поздрава могу помоћи да се ваш љубимац осећа удобније у његовом присуству, чиме се ветеринар претвара у пријатеља, а не у извор страха.

Дајте љубимцу време за опоравак

Након посете, ваш љубимац може бити исцрпљен или уплашен. Не форсирајте игру или друге активности. Уместо тога, обезбедите му мирно место за одмор, са доступном водом и храном.

Следећи ове савете, посета ветеринару може постати знатно мање стресан догађај за ваше четвороножне пријатеље, и за вас.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".