Са исте железничке станице Хелена је, пре 22 године, испратила синове на пут и више их никада није видела. Тог дана имала је чудан осећај који је тек касније себи објаснила. Дала је једном од синова крст у руке и рекла:

- Ово мораш да ми вратиш. Обећај ми да хоћеш!

Последњи пут им махнула док је воз одлазио. Отад се нису видели.

Ово је болна прича једне чешке породице која је изгубила своја два члана у Албанији. Верује се да су Јан и Михаил завршили у озлоглашеној Жутој кући, као жртве трговине органима. У емисији "Експлозив зона - Жута кућа: Досије Чешка" њихова мајка Хелена смогла је снаге да отвори врата свог дома и момачке собе у којој су Јан и Михаил 2001. оставили снове и планове о будућности. Хеленин супруг се никада није помирио с чињеницом да му синова више нема и да се од почетка емотивно потпуно повукао, док она ни данас не губи наду да ће се њени синови појавити на кућном прагу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Kachní Krimi

 

- Не прође дан, а да се не запита шта им се заправо догодило. Хелена је сазнала да су завршили у Албанији и да им се ту изгубио сваки траг, али њихова тела никада нису пронађена. Ни данас не зна да ли да им пали свећу за живе или за мртве што јој ствара тежину у срцу и души- каже водитељка Експлозива Ана Рајковић и додаје да није било лако заједно с породицама завијеним у црно проживљавати најболније моменте.

Након што се троје младих није вратило у договорено време мештани су се организовали и кренули у потрагу, која је завршена неуспешно. Полиција у Албанији им је обећавала помоћ, али никад никакав конкретан потез није учињен с њихове стране.

- Годинама касније обраћа се за помоћ чешком писцу и сценаристи Јозефу Урбану, познатом по својим планинарским активностима, који је добро познавао балканске врхове. Урбан је кренуо на соло експедицију и сазнао да су студенти били смештени код једне учитељице која је живела с рођаком. Он их је једног дана повео у туристички обилазак места, али се кући вратио сам. Према његовим сазнањима, учитељица је посумњала да је рођак учинио нешто лоше са студентима, а касније се испоставило да је учитељица убијена. Тим моментом се бави у својој књизи "Повратак у Валбону" којом је продрмао чешку јавност да се покрене поводом нестанка својих сународника - прича Рајковићева.

Чињеница да некадашњи вођа ОВК Хашим Тачи пред Хашким трибуналом негира постојање такозване жуте куће где су према бројним сведочењима скончали и многи Срби, још више задаје бол родитељима несталих студената.

- То додатно боли наше породице, али и чешке, које сумњају да су и њихови ближњи страдали на исти начин као жртве трговине органима - завршава Рајковићева која је с екипом колега истражила ову причу из првог лица.

Потресна исповест брата нестале Ленке

Исповест Петра, брата нестале Ленке Тучкове, посебно је уздрмала јавност. Он је са сузама у очима говорио о покушајима да сазна како је његова сестра завршила у Албанији и шта се тамо десило са њом. Са временом је почео да сумња на најужаснији сценарио.

Родитељи амбициозне студенткиње и девојке једног од нестале браће Павелкова, умрли су од туге, а Петар је скупио храброст да настави да трага за одговорима.

- На питање шта би јој рекао да има још једну шансу у животу одговорио је да би то било да му много недостаје и да је много воли. Замишља је као тетку својој деци и да сви живе заједно. Примио нас је у свој дом, али нам је рекао да сам никад не одлази у породичну кућу јер му је тешко да се сећа времена са сестром Ленком - говори водитељка Експлозива.

(Република)

БОНУС ВИДЕО: