"Када смо се моја супруга и ја венчали, једном смо посетили семинар о пружању психолошке подршке жртвама савремене трговине робовима (сексуланим робљем).

Домаћин тог семинара је питао присутне шта је по нама разлог развода. Пошто смо супруга и ја присуствовали неким предбрачним консултацијама, помислио сам да сам стружњак па сам на брзину испружио руку и викнуо: "Секс, новац и комуникација!"

Погледао сам супругу, а она ми је климнула главом са смешком.

"Погрешно", викнуо је домаћин. "То су само симптоми правог проблема. Бракови се завршавају разводом из једног јединог разлога: великих очекивања!"

Био сам шокиран!

Ово откриће једноставно није могло ући у моју главу. О чему се даље разговарало, не сећам се. Сувише сам се замислио о претераним очекивањима са којима сам се већ срео у брачном животу који је трајао тек месец дана.

Фото: Профимедиа

 

Схватио сам да овај смртоносни отров погађа срце сваке везе.

Али велика очекивања нису само проблем брака, већ и целог нашег живота. Није важно да ли сте самац или ожењен човек, незапослен или са пуним радним временом, стар или млад... Висока очекивања су бич сваке особе. Од тих очекивања нико није довољно сигуран.

Шта је решење?

Ја сам математичар по природи. Волим једначине. Тако сам направио једначину:

Очекивање- Реалност= Разочарање

Шта то тачно значи:

Очекивање

Када се вратимо кући са посла, чекамо да нам жена спреми вечеру. Она ће имати кецељу без флека и седеће преко пута мене. Наша кћерка ће седети у столици за храњење и ручаће своје јело.

Фото: Профимедиа

 

 

Реалност

Долазим кући пола сата касније, од вечере ништа. Кћерка скаче по кући разносећи смоки на све стране. Жена седи за компјутером покушавајући да одговори на неке мејлове од куће. На моје питање "Шта има за вечеру?" баца бесне погледе у мом правцу. Одлазим у кухињу и налазим хлеб и сир и то постављам на сто.

Разочарање....

Антонио Бандерас је то најбоље рекао: "Очекивање је мајка разочарења!"

Закључак: у животу често имамо велика очекивања, што на крају води до разочарања.

Али то не мора бити тако.

Ево решења: Нека живот иде својим током.

Не говорим да се морамо потпно решити очекивања, али не би било лоше када бисмо га свели на минимум.

Добро је имати здрав, реалистичан циљ. Тежити ка нечему... Али ако се нађете у ситуацији у којој су ваша очекивања превисока, склони сте посматрању и чекању - одбаците очекивања и прихватите стварност каква јесте.

Уморни сте од разочарања? Одбаците висока очекивања и окрените се ка стварности. Затим разговарајте с неким ко није испунио ваша очекивања и објасните му шта и зашто очекујете то од њега.

БОНУС ВИДЕО: