Сезона је поста, а ево одличне идеје шта спремити. У питању су "пихитје" од боба.

Боб је рођак пасуља, а многи су чули и ону брзалицу "поп посеја боб". У сваком случају, веома је укусан, а овај рецепт је веома једноставан за припрему.

Састојци:

1кг боба,

1дл уља,

4 чена белог лука,

2 кашичице соли,

алева паприка.

Припрема:

Килограм боба потопите у доста воде.

Отприлике да буде у посуди једна трећина боб, а одозго још две трећине воде. Тако оставите цео дан и целу ноћ да одстоји. Љуштите тако што мало оштрим ножем засечете са стране и скинете љуску.

Боб ставите у шерпу и налијте хладном водом да огрезне или најбоље два прста преко да је вода.Одмах ставите на средњу ватру, никако на најјачу, да проври па да смањите. И кувајте док се не распадне. Наравно проверавајте воду да баш не загори и да не искипи.

Узмите неку кашику или кутлачу, само мању кутлачу и полако одливајте воду. Узимајте са површине. Никако да процедите, него да одлијете, битна разлика.

Одливајте све док се не појави боб на површини као на слици. Остаће мало течности, али не брините јер ће да уври касније.

Штапним миксером добро све испасирајте у кашу. Додајте две кашичице соли и додајте један децилитар уља које је предходно загрејано да проври. Уље додајете врело у врео боб и мешате.

Вратите на ринглу и мешајте у смеру казаљке на сату док не проври и док се све лепо не сједини. Овде је врло битно да се меша само у једном правцу јер ако мешате напред назад створе се грудвице, а и неретко се не згусне.

Исеците 4 већа чена белог лука и на самом крају додајте. Пихтије разлијте у дубоке тањире.

Оставите на собној температури једно 2 сата, па онда у фрижидер да се стегну.

Пихтије се обавезно сервирају тако што се тањир са пихтијама прелије запршком.

На мало уља алева парика, кашичица по тањиру. Прелијете хладне пихтије врелом запршком непосредно пре сервирања. Пре наношења запршке исечете на коцке или ромбове.

(Курир.рс/ПоснаЈела)

БОНУС ВИДЕО: