Исидора Бјелица, списатељица и велики животни борац, иза себе је оставила тешку болест 2016. године, наиме, када је по четврти пут победила рак.

Како је та борба утицала на њу и како је околина реаговала на њену болест, Исидора је тада изјавила:

- Прошла сам 12 земаља и стотине терапија. Просто, решила сам да пробам све што постоји. Нико не зна шта је канцер и како настаје. Ја сам јако отворена особа и да бих била дуже са децом решила сам да пробам све, ма како тешко и болно то било - рекла је својевремено за Бктвнеwс.цом.

Исидора је у својој борби са опаком болешћу тражила не само физички одговор, већ и душевни:

Фото: А. Станковић

 

 

- Доста сам научила о љубави, животу, уму, телу, мењала сам се и учила. Грешила, враћала се, исправљала па поново, падала, мењала, пробала... веровала сам да Господ мора бити милостив према неком ко је толико упоран и искрен у срцу.

Није пушила, пила, нити се нездраво хранила и неколико пута је изјавила како такве навике нису узрок њене болести, јер их није упражњавала. Узрок своје болести видела је у душевном стању које је осећала.

- Нисам јела ни кобасице ни сланину нити пусила цигарете, ни пила алкохол, туга је та која је најканцерогенија, ње сам пак имала у галонима..

Фото: А. Станковић

 

 

Борба са болешћу трајала је дуго, пуних осам година, али сви тешки моменти, мучне терапије, болови које је осећала, нису поколебали Исидору у одлуци да победи рак. Била је оптимиста и увек је са јавношћу делила и најситније детаље онога што јој се дешавало кроз мучне хемотерапије у нади да ће тиме помоћи онима који преживаљавају и пролазе исто оно кроз шта она пролази.

Није престала ни да пише. Напротив, болест јој је била додатна инспирација да напише још неколико романа. У некима од њих говорила је и о борби са болешћу.

Фото: А. Станковић

 

 

Борбу је, поред рака, водила и са финансијама, јер су третмани који су јој били неопходни били екстремно скупи и већини, па и њој – недоступни.

Певач Владо Георгиев је 2015.године, без обзира на бронхитис, певао пуних шест сати, на три узаступна концерта и успео да скупи 15.000 евра, колико је било потребно Исидори Бјелици да плати прву туру терапија у Швајцарској.

Поред деце Исидоре Бјелице и њеног тате Димитрија, концерту су присуствовали сви хумани људи који су желели да помогну познатој списатељици у њеној борби са опаком болешћу.

Фото: АТА имагес

 

 

Списатељица, која је често умела да се нашали на рачун опаке болести са којом се борила изјавила је тада да ће Владу однети врућу супу, јер је стоички издржао шест сати на бини и помогао јој тиме да оде на прекопотребно лечење.

- Рак је најгора спонзоруша, троши без престанка - изјавила је тада Исидора, која се борила са недостатком новчаних средстава за скупа лечења у иностранству.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: