На вентилу се налазе бројке, углавном од нула до пет. Али, знате ли шта тачно сваки од тих бројева на вентилу означава и како уз њихову правилну употребу можете додатно да уштедите?

Сваки број означава одређену температуру: Водоинсталатер и кућни мајстор Мартин Николс открио је за Тхе Сун да заправо ти бројеви означавају колика ће бити температура у просторији, а не колико су "врући" радијатори. Па тако се сваки број на вентилу подудара са температуром просторије коју ће постићи:

0 = 0°Ц (искључен)

✱ = 7°Ц (познатије као пахуљица) 1 = 10°Ц

2 = 15°Ц

3 = 20°Ц

4 = 25°Ц 5 = 30°Ц

Фото: И. Маринковић

 

 

- Главна предност овога је да ћете додатно уштедети новац само ако их правилно користите, објаснио је мајстор и људима саветовао да током зимских месеци подесе свој етажни радијатор на 2 или 3 у мањим просторијама.

Ако уђете у просторију која је хладна, а радијатор ради, оставите га на миру и немојте га подешавати.

- Пустите га да ради свој посао и допустите му да загрева просторију у складу с тим, објаснио је он.

Онима који су изван куће или одлазе на зимовање, саветовао је да радијаторе држе на најнижем броју, тачније на "пахуљици" (*) како би се они укључили накратко, ако температура падне испод седам степени Целзијуса.

За крај, његов савет је да не подешавате вентил на петицу, јер то значи да радијатор неће престајати да пушта топлу воду све док просторија не достигне 30 степени.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: