Уколико се јаја спремају на правилан начин, извући ћемо максимум из њих, а упркос томе што су здрава не би требало претеривати са конзумацијом.

Имајући у виду све здравствене предности јаја, Џејми Стејтис, новинарка сајта Тхе Хеалтхy одлучила је да једе јаја сваки дан у току једне недеље.

А ево шта је она научила током овог експеримента.

- За свој експеримент, јела сам више од два јаја дневно, понекад и три. Решила сам да увек при руци имам тврдо кувана јаја јер су савршена ужина богата протеинима пре тренинга или као ужина средином дана. (Ако сте и љубитељ тврдо куваних јаја, Министарство пољопривреде САД-а сугерише да ће остати свежа недељу дана у фрижидеру.). Решила сам да наставим да правим омлет, фритате и кишове као једноставне, али здраве , начине да искористите остатке поврц́а, меса и сира, пише новинарка.

Поред њихове нутритивне вредности, део привлачности јаја је и то што су тако једноставна за припрему, а ипак лака за комбиновање с различитим укусима. Да би започела недељу дана конзумирања јаја, Стејтис их је помешала са остацима лососа и направила фритату. Послужила ју је преко руколе која је била лагано заливена лимуном и маслиновим уљем, а на крају је додала и фета сир.

Следећи дан јој је био напоран док је журила да се спакује за пут, па је покупила мали киш из локалне пекаре. Појела је половину киша са салатом за ручак и уживала у остацима овог јела за доручак следец́ег јутра пре него што је отишла на пут.

На своје велико изненађење, Стејтис је приметила да јој је редовно конзумирање оброка који садрже јаја и здраве масти помогло да иначе прави боље изборе када је у питању нутритивна вредност ствари које једе. На пример, уместо да узме слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета који би јој донео малу нутритивну вредност, изабрала је да поједе два тврдо кувана јаја. Она каже да би је мафин вероватно оставио гладном након неколико сати, док су је јаја учинила ситом док није дошло време за ужину у авиону.

Блог Универзитета Харвард истиче да су претходне здравствене смернице сугерисале да људи не треба да једу више од једног до два јајета недељно, јер једно јаје садржи око 200 милиграма холестерола, а дневна граница је 300. Међутим, то се променило. Данас, „Харвард Хеалтх“ каже: „Просечна здрава особа вероватно неће имати никакав проблем ако поједе до седам јаја недељно.“

Регистрована дијететичарка Бланка Гарсија каже да је важно запамтити да иако су јаја „веома хранљива… то не значи да треба да се преједате овом намирницом“.

– Једно неочекивано (и кул) запажање које сам уочила током недеље у току које сам јела јаја сваког дана било је то да сам правила бољи избор хране. На пример, уместо да узмем слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета, који има малу нутритивну вредност, изабрала сам два тврдо кувана јаја. Од мафина бих била убрзо гладна, а јаја су ме држала ситом све до ужине, пише новинарка.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".