Док је за Српску православну цркву правило јасно – Свети Никола је посна слава и ту нема изузетка, неки људи за крсну славу ипак спремају мрсну трпезу.

Вероватно сте се и ви зачудили ако су вас код неког на обележавању крсне славе Светог Николе дочекали уз мрсне ђаконије.

Овај феномен распрострањен је код Срба иако Свети Никола пада усред божићног поста. Сада је ово питање покренуо и један корисник друштвене мреже X.

 

 

„Да ли познајете и ви некога ко слави Светог Николу – на мрсно?“ – гласила је објава, а у наставку је додао да никога не осуђује, већ да само пита. Ипак, само питање покренуло је лавину коментара.

Мишљења су подељена, а људи су у коментарима износили своје ставове и за и против.

„Моји баба и деда су славили „мрсно“ али је увек било и рибе и посне трпезе, пола-пола. Питање сматрам као подло, непристојно и подмукло. Откад смо у одвојеној заједници, жена и ја већ 30 година, правимо посну славу. Чини ли нас то бољим људима, питомијим хришћанима или…?“, бесно је одговорио један мушкарац, на шта се поново огласио аутор ове објаве.

„Уопште ми није била намера ни „подла ни непристојна ни подмукла“. Чуо сам пре неки дан да један мој познаник има намеру да слави мрсно, па ме то заинтересовало. Не судим ником уопште, чак не могу ни за себе да тврдим да сам више уопште хришћанин“, написао је.

Фото: Википедија

 

 

Људи су у коментарима наводили примере из породице и околине који Светог Николу славе на мрсно.

„Моја баба, 1892. годиште, је славила мрсно и тврдила да је у Београду увек тако било“; „Свети Никола је мрсна слава. 90 посто слави уз рибу. У Железнику, на пример славе уз печење, то сам само тамо видео и чуо“; „Да, слави се у Железнику као свадба, торте, прасе, све по реду“, надовезао се други.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&