Он је православни светитељ и епископ, родом из Никопоља Јерменског, од оца Евкратија и мајке Ефимије. У осамнаестој години поста постао је иноком, а након десет година постављен је за епископа колсонијског. Својим примером привукао је к богоугодном животу свога брата Пергамија и стрица Теодора, људе знамените на дворовима цара Зинона и Јустинијана.

Видећи злобу и смутњу овога света, напустио је епископски престо и прерушен у проста монаха отишао је породицу светог Саве код Јерусалима, где је дуго остао непознат вршећи савесно и изврсно сваку службу, на коју га игуман одређиваше. Због тога га је свети Сава предложио патријарху Илији, да га рукоположи за презвитера. Када патријарх хтео да га рукоположи, Јован му је исповедио, да је он већ у епископском чину. Тада се затвори свети Јован у ћелију, и у ћутању и молитви провео године.

Фото:Профимедиа

 

 

Потом у пустињи је био дуго, скоро девет година, хранећи се само дивљим зељем, па се опет вратио у манастир. Одвраћао је верне од Оригенове јереси и допринео много, да се та јерес сузбије и осуди. Исцељивао је људе од болести, а победивши себе, лако ј побеђивао демоне. Велики у смерности, сили и мудрости божанској, упокојио се мирно 558. у стотину четвртој години живота.

Никада није користио купатило, због бојазни да други виде његово наго тело, али и због страха да би сам могао да види своје тело, опомињући се наготе Адамове. Своје дане је проводио у молитвама и настојао је да одржи духовну и телесну чистоћу.

Фото: Профимедиа

 

 

Расуђивање на данашњи дан каже:

- Бог слуша молитве праведника и испуњава их понекад одмах и дословно а понекад доцније, у згодно време, ц обзиром на корист цркве. Другим речима: испуњујући молитве праведника, Бог има у виду или спасење једнога човека или добро целе цркве.

Дакле, посебно на овај дан, али и иначе, будите вредни у тражењу истине, још вреднији у очишћењу свог срца, стрпљиви у чекању и непоколебљиви у вери па ће нам Бог дати све у своје време онако и онолико како и колико нам је нужно за наше спасење.

Свети Јован Ћутљиви у хришћанству представља одлучност и истрајност, а верује се да на њега треба у тишини провести цео дан вежбајући своју дисциплину и слушајући више шта други говоре.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: