Теолог Ненад Божовић је био наш гост у студију у ком је дао интервју за Нпортал о многим хришћанским темама. Поделио  је неколико савета како се треба понашати у току овог великог хришћанског поста. 

Према његовим речима пост је изазов, поготово у данашњем времену, а најтеже је победити себе. Треба постити ради вишег циља. Како се ближи најрадоснији православни празник, открио је и занимљиву симболику о бадњаку и чесници, значењу положајника који нам долази у кућу. 

Фото: Новости

 

Време је посних слава, па у складу са тим славска трпеза мора бити посна. Није пожељно такимчење домаћица која ће више спремити хране и чија ће храна бити укуснија и лепша. 

Када домаћин слави славу за време поста, слави је у знаку светитеља, заштитника куће и породице. Божовић је напоменуо да није пожељно имати превише предслава, јер је губи смисао и не зна се која је истинска слава куће. Предславе се славе из знака захвалности светитељу који је неку породицу спасао од трагедије. Нипошто се не препоручује славље у ресторанима и кафанама. Ненад је мишљења да бисмо требали прослављати старе српске празнике који су се заборавили, вратити им суштину. О којим празницима је реч, моћи ћете сазнати у видео интервјуу испод текста.

Фото: Профимедиа

 

Шта учинити ако је домаћин куће жив, а син жели да славу слави у свом новом дому или није у могућности да дође? Може ли жена преузети славу и како се слава предаје наследнику? Све су то питања која постају честа. 

Брак је једна он најсветијих тајни, али нажалост ретко се данас може сачувати. Због чега је то тако и шта забраво представљају бурме и платно на венчању? Ово и одговоре на још многа питања сазнајте у видео интервјуу испод текста.