Бели лук је у сваком смислу једна од најздравијих намирница коју можете да унесете у тело. Сиров, печен, чак и црн, у сваком случају је пун посебних антиоксиданаса који имају антиканцерогено дејство, али су и сјајни у дизању имунитета.

Али то што је само чен белог лука здрав, не значи да је љуска за бацање, баш напротив!

Љуска белог лука обилује фенилпропаноидима који су пуни антиоксиданса. Зато је одлична за имунитет и има антиканцерогена својства. Многи стручњаци се слажу да љуска има више вредних материја од самог лука.

Фото: Профимедиа

 

 

Богата је и специфичним флавонолима који снижавају крвни притисак и спречавају таложења на артеријама. Садржи и пуно влакана. Сви ови састојци одлични су за здравље срца, пробавне проблеме и снижавање холестерола, те неких типова карцинома.

Приликом коришћења љуске белог лука пазите да она буде органска, јер ћете у противном уносити пестициде у исхрану.

Љуске су добре, ни мање ни више, него за супу. Једноставно је додајте свим састојцима за супу и скувајте. Извадите је током процеђивања супе. Ако се бојите прејаког укуса, додајте само кашичицу до две љуски, љуски, а ако волите јак укус белог лука можете ставити и целу шаку.

Супу можете да скувате и само од љуски белог лука. Готова је већ за 10-15 минута након што вода почне да ври. Течност коју овако добијете можете искористити и за кување пиринча или додатак разним сосевима, а можете је одмах појести као супу, уз додатак резанаца или кнедли по жељи.

Своје љуске од белог лука након што га очистите зато немојте бацити, већ их ставите у кесу и искористите. Баците само оне комаде који су прљави.

Још идеја за коришћење љуски од белог лука

Ставите их у замрзивач и искористите за гулаше, пасуљ, поврћне и месне чорбе и супе.

Љуска чешњака пуна је фенилпропаноида који су крцати антиоксидансима и зато ју је добро јести. Додајте целе ченове током кувања и поједите их, сугеришу стручњаци. Можете их пећи с кромпирима и месом или додати у варива попут пасуља.

За чај – ставите љуске белог лука у куглицу и уроните у кипућу воду. Оставите пар минута.

Испеците бели лук у љусци и додајте јелима. Целе главице белог лука, након што сте скинули прве прљаве слојеве љуске, умотајте у алу-фолију и пеците у пећници 40-ак минута на 180 степени. Тако испеченог можете га чувати у фрижидеру до седам дана или у замрзивачу до шест седмица.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: