Извештај америчке државне агенције за климу НОАА у уторак је показао да је Арктик ове године забележио најтоплије лето у историји. Регион око Северног пола имао је највише летње температуре, објавили су научници НОАА у свом годишњем извештају, упозоравајуц́и да је то знак "убрзавања климатских промена".

Највиша тачка леденог покривача Гренланда отопила се пети пут у последње 34 године у којима су се подаци прикупљали, а површина леда се наставља да се смањује. Гледајуц́и на нивоу целе године, 2023. је била шеста најтоплија година од када се воде мерења, пише агенција дпа. Истраживање, објављено у овом облику 18. пут, припремило је 82 научника из 13 земаља.

Загревање на Арктику доводи до отапања некада трајно замрзнутог предела снега и леда испод земље, такозваног пермафроста.

То забрињава научнике јер, како се пермафрост отапа, ослобађају се угљен диоксид и метан који су претходно били заробљени изспод земље.

Ови гасови са ефектом стаклене баште могу да изазову додатно загревање, као и да доведу до додатног отапања пермафорста, правећи тако зачарани круг познат као позитивна повратна спрега.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".