Њему је данас, како преноси “Мирор”, одбор за условно пуштање одбио захтев за ослобађање, што је пружило огромно олакшање породици жртве. Венаблс ће сада провести у затвору још најмање две године, након што је одбор оценио да је он још увек опасан по друштво.

Сада 41-годишњи убица, који се двапут враћао у затвор откако је пуштен због Џејмсовог убиства, могао би проведе још дуже у затвору уколико се усвоје нови планови за задржавање опасних криминалаца, који имају за собом поновљене злочине, на неодређено време.

- Ово је дан који је Дениз (Фергус, Џејмсова мајка) годинама чекала. Изгледи да ће он да изађе су били застрашујући, јер смо знали да би он поново повредио неког. Ово је дан који славимо и захваљујемо одбору за условно пуштање на исправној одлуци – рекао је у среду портпарол породице Ким Морис.

Упркос наводима британског министра правде Алекса Чалка и његовог претходника Доминика Раба да је Венаблс и даље опасност по друштво, убици је одобрено дводневно саслушање, “без преседана” како пише “Мирор”, које се одиграло иза затворених врата раније овог месеца због “повреде његовог менталног здравља”. Али, након што је тврдио да саслушање треба да буде приватно он се није појавио, што значи да су сви докази прочитани одбору за пуштање. После скоро две недеље разматрања одлучили су да је Венаблс и даље превише опасан да се ослободи и враћен је назад у затвор.

Он за две године може поново да поднесе захтев за условну слободу, али можда никад неће добити шансу ако се донесу нове реформе правосуђа, што значи да ће озбиљни, поновљени преступници остати у затвору.

Венаблс је шокирао јавност кад је заједно са Робертом Томпсоном, који је тада исто имао 10 година, брутално мучио малог Џејмса након што су га отели из тржног центра у Бутлу код Лиеверпула 1993. Обојица су пуштена мање од осам година касније у институте за поновљене преступнике. Иако се сматра да Томпсон није поново починио кривично дело, Венаблс је двапут враћан у затвор због прављења сексуалних слика деце, наводи “Мирор”.

 

 

Влада се нада да ће нови Закон о жртвама и затвореницима донети до почетка следеће године, што значи да ће министар правосуђа имати коначну реч о томе да ли ће поновљеним прекршиоцима бити дозвољено да буду пуштени из затвора.

Језиво убиство малог Џејмса

Мали Џејмс Балџер убијен је са свега две године, након што су га два десетогодишња дечака, сада 41-годишњи Џон Венаблс и Роберт Томпсон, одвојили од мајке у тржном центру те на путу до локалне пруге језиво мучили и оставили га да умре.

Кобног 12. фебруара 1993. Венаблс и Томпсон отели су двогодишњег Џејмса у тржном центру “Њу Странд” у Бутлу. Отмица је ухваћена надзорном камером у објекту. Дечаци су претходно снимљени како посматрају децу, очигледно у намери да пронађу своју мету.

Фото: Профимедиа

 

Тада десетогодишњи дечаци, Венаблес и Томпсон су побегли из школе и током дана виђени су како краду из продавница слаткише, батерије, играчке и фарбу. Један од дечака је касније открио да су планирали да отму дете, одведу га до пута и гурну на возила.

Фото: Профимедиа

 

"Претрпео је толико повреда да ниједна није могла да се идентификује као фатални ударац"

Али, поподне тог дана Џејмсова мајка Денис је са синчићем ушла у месару да обави куповину. Накратко је пустила његову руку да плати рачун, само да би након тога схватила да је мали Џејмс нестао. Венаблс и Томпсон су пришли Џејмсу, узели га за руку и извели из тржног центра. 

Одвели су га до оближњег канала, где су га бацили на главу. Мучили су га током шетње дуге четири километра по Ливерпулу, на шта нико од пролазника није реаговао. Један сведок је касније рекао да је видео Џејмса код оближњег канала и да је “плакао на сав глас”.

Дечаке је видело око 38 људи, од чега је само двоје пришло групи, али су Венаблс и Томпсон лагали да им је Џејмс брат или да је изгубљен и да га воде у полицију.

Фото: Профимедиа

 

На крају су стигли до пруге, где су бацили украдену фарбу на малишана, погодивши га у око. Ударали су га, газили и гађали циглама и камењем. Сумњало се и да су га сексуално злостављали јер су његове ципеле и гаћице биле скинуте.

Ставили су му батерије у уста, да би на крају бацили на њега спојницу за шине тешку 10 килограма. Мали Џејмс је претрпео 10 прелома лобање као последица удараца шипком у главу.

Патолог је касније рекао да је малишан претрпео толико повреда – укупно 42 – да ниједна није могла да се идентификује као фатални ударац.

"Малишан је умро пре него што ја наишао воз"

Венаблс и Томпсон су потом положили Џејмса преко шина и ставили отпад преко њега надајући се да ће га ударити воз, а његова смрт бити проглашена несрећом. Након што су отишли, воз је пресекао тело несрећног малишана на пола. Тело малишана пронашла је два дана касније група деце. Форензички патолог је на суду рекао да је Џејмс умро пре него што је воз наишао.

Венаблс и Томпсон су проглашени кривима 24. новембра 1993. и тако постали најмлађе осуђене убице у модерној историји Енглеске. На ужас Џејмсове породице, три деценије након језивог убиства, Венаблс је крајем прошле године поново затражио да га пусте из затвора.

На њихово олакшање, то је сада одложено, потенцијално заувек.

БОНУС ВИДЕО:

(Блиц)