Дакле, како можете знати да ли треба да порадите на овим вештинама? Ако користите било коју од ових седам фраза, могуће је да имате ниску емоционалну интелигенцију:

1. "Нећу да се мењам. Какав сам, такав сам"

Емоционална интелигенција је повезана са спсообношћу да се мењате док учите и растете. Људи са ниском емоционалном интелигенцијом често су ригидни и бориће се против промене или сопственог еволуирања. Чврста уверења јесу важна, али важно је и остати отворен за нове могућности.

Шта рећи уместо тога: "Морам боље да размислим о томе што говориш. Желим да будем отворен за повратне информације о себи, чак и када је то тешко чути".

Фото: Профимедиа

 

2. "Не занима ме како се осећаш"

Очигледно занемаривање осећања других људи знак је ниске емоционалне интелигенције. Показивање недостатка емпатије према другима, посебно када пролазе кроз тешке периоде, отежава развој узајамног давања подршке у односима.

Шта рећи уместо тога: "Жао ми је што се осећаш узнемирено. Како могу да ти помогнем?"

3. "Ти си крив што се овако осећам"

Људи са јаком емоционалном интелигенцијом не криве спољашњи све за своја осећања. Они схватају да су њихове емоције повезане са начином на који доживљавају своје околности. Наше емоције нису одговорност неког другог и они нису дужни да их поправе. Они су прилика да разумемо себе и поставимо сопствене границе.

4. "Једноставно ниси у праву"

Када добију повратну информацију, емоционално интелигентни људи ће се потрудити да потраже нијансе. Уместо да се заглаве у екстремима, они се више фокусирају на разумевање проживљеног искуства друге особе.

Шта рећи уместо тога: "Желим да чујем твоју перспективу, чак и када не видим ствари на исти начин као и ти. Можеш ли да ми помогнеш да разумем зашто се тако осећаш?"

5. "Ти си луд/а. Престани са тим"

Бити у стању да чујете нечије искуство, а да немате претерану реакцију или да то не узимате лично је кључни знак емоционалне интелигенције. То значи да имате висок осећај самосвести и самопоштовања.

Шта рећи уместо тога: "Разумем да се тренутно мучиш. Иако чујем да си љут на мене, мислим да твоја реакција можда има више везе са твојом прошлошћу него са оним што ја тренутно радим. Мислиш ли да то може бити истина?"

6. "Не могу да ти опростим"

Емоционално интелигенти људи могу да се ставе у туђе ципеле. То их чини отворенијим да опросте другој особи у поређењу са неким ко је мање сигуран.

Шта рећи уместо тога: "Тешко ми је сада да ти опростим. Али активно радим на томе да се ослободим овог беса и озлојађености, јер бих волео да поправимо ствари и кренемо напред".

7. "Твоја осећања су ирационална"

Људи који имају развијену емоционалну интелигенцију у стању са да преиспитају своја осећања, изађу ван себе и анализирају рационалне и ирационалне аспекте својих мисли. Такође су добри у томе да прихвате осећања других људи, чак и ако не схватају откуд она ту и одакле долазе.

Шта рећи уместо тога: "Чујем да тренутно имаш јаке емоције и оне су ту са разлогом. Не разумем тачно зашто се тако осећаш и не слажем се са твојим гледиштем на ову ситуацију, али желим да разумем. Можеш ли да ми појасниш?".

Блиц жена

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".