Француска је још 2018. године потпуно обуставила употребу мобилних телефона у свим школама, а бројне државе у Европи се такође припремају на то. У Србији се овако нешто спроводи постепено, од школе до школе. У Суботици су већ две школе потпуно забраниле употребу, док се у једној мера спроводи само док траје настава.

У овој школи, телефони ђака су под кључем све до последњег звона за наставу. "Веома важно за нас како бисмо имали већу концентрацију на самим часовима, али и да се више дружимо, те да разговарамо о томе шта се дешавало протеклог дана или часа. Неки ученици су се поправили услед овог правила, па самим тим имају и боље оцене", рекла је Ивона Шимон, ученица седмог разреда ОШ "Свети Сава" Суботица.

Нису се поправиле само оцене школараца, већ и оно најважније, а то је да су се деца поново окренула једна другима, ослушкујући и посматрајући проблеме својих вршњака. "Све сам држала у себи, мало ко је причао, били смо само на телефонима, а од када је уведено ово правило, сви причамо, дружимо", оценила је Николина Варга, такође ученица поменуте школе.

Потпуној забрани употеби мобилних телефона током наставе су претходиле кутије за одлагање уређаја на катедрама, па су их ученици користили током одмора, али је и ова мера пооштрена и то на предлог учитеља и наставника. "Приликом наших састанака, који су за циљ имали усавршавање образовног нивоа ђака, ова мера је апострофирана као најбитнија за увођење. За ову меру смо константовали и остале органе у нашој установи, а пре свега мислим на Савет родитеља од којих смо добили апсолутну подршку, као и школски одбор", рекао је Мирослав Цицмил за Курир, директор ОШ "Свети Сава" у Суботици.

"Мени на часовима то није био проблем, али је било јако страшно гледати на одморима да су деца на ћошковима забетонирана за телефон. Сматрам да нас је то највише натерало да их вратимо и социјализујемо после короне и свега. Може се приметити да се заиста више друже, комуницирају, шетају", закључила је Ивана Чакшираш, наставница енглеског језика у овој основној школи.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".