Плавопрстенасте хоботнице су група главоножаца у коју спадају четири врсте: веће плавопрстенасте хоботнице, јужне плавопрстенасте хоботнице, плавопрстенасте хоботнице и обичне плавопрстенасте хоботнице. Ове хоботнице, које су све довољно мале да стану на длан, садрже тетродотоксин, моћан неуротоксин који може да парализује и усмрти човека за неколико минута, чак и у малим дозама.

Осамнаестогодишњи Џејкоб Егинтон пливао је поред плаже Шолвотер у близини Перта када је угледао шкољку и зграбио је, не знајући да се у њој налази мала плавопрстенаста хоботница, пренео је локални новински портал PerthNow. Егинтон је ставио шкољку у мали џеп на купаћим гаћицама и изнео је на обалу да покаже породици. Када је извадио из џепа, угледао је плавопрстенасту хоботницу и спустио је на под, преноси Livescience.

- Кад је угледао хоботницу, гласно нас је упозорио - рекао је Егинтонов брат Џошуа и додао да није то урадио, за само неколико секунди, отровног октопода узео би и њихов мали рођак.

Ускоро је Џејкоб на нози открио мали траг угриза и позлило му је, па су га хитно изнели са плаже и одвезли у болницу, где је лечен више од шест сати. Потом је пуштен на кућно лечење и очекује се његов потпуни опоравак.

Тетродотоксин, који се такође налази у неким жабама и рибама, ослабљује нерве и паралише мишиће, укључујући и оне који су потребни за дисање, што лако може довести до застоја дисања и смрти. Тетродотоксин може брзо да делује, али и да "касни" са испољавањем, сатима паралишући мишиће, тако да људи могу умрети за 20 минута или чак за 24 сата после продора токсина у тело, изјавили су стручњаци из Центра за контролу и превенцију болести. Не постоји противотров, тако да здравствени радници могу да пруже прву помоћ у виду постављања респиратора ако пацијент не може да дише.

Плавопрстенасте хоботнице не стварају саме тетродотоксин: то чине симбиотске бактерије које живе у пљувачним жлездама овог створења. Токсин тетродотоксин се налази у ткивима хоботнице што је чини једном од ретких животиња које могу да нападну смртоносном дозом отрова само ако их додирнемо. Плави прстенови хоботнице емитују светлост захваљујући посебним органима који мењају боју: кад се хоботница осети угроженом, она појачава боју прстенова да би упозорила предаторе.

Фото: ТикТок принтскрин/kaylinmarie21

 

Иако је ова хоботница веома отровна, познато је да су само три особе преминуле од њеног отрова, наводи ВебМД. У марту ове године, једна жена је преживела након што ју је плавопрстенаста хоботница, која се такође крила у шкољки на обали у близини Сиднеја, ујела два пута у пределу стомака. Крајем октобра текуће године, један аустралијски ронилац избегао је ујед овог отровног октопода кога је пронашао скривеног међу опремом за роњење. Један четворогодишњи дечак је умало преминуо након уједа ове хоботнице коју је, пре 15-ак година понео са плаже у Квинсленду. Дечак је повраћао неколико пута пре него што му се замаглио вид, а затим је изгубио контролу над већином мишића, наводи се у извештају о овом случају. Након што је провео 17 сати на респиратору, ипак се потпуно опоравио.

Стручњаци упозоравају да топлије воде током лета у Аустралији повећавају ризик од честих сусрета људи са овим опасним главоношцима.

- Веома се добро крију, иначе их не бисмо виђали тако често - рекла је Џенифер Вердуин, океанограф са Универзитета Мардок у Перту.

БОНУС ВИДЕО: