Нико не воли када је болестан, мора да мирује и пије лекове. Прехладе и грип најчешћи су током зиме, те су нам увек добро дошли савети како да се изборимо са њима. Имунолог др Џена Макашаи открива неколико корисних савета који ће нам помоћи да останемо здрави током хладних месеци. Први савет је прилично једноставан - јести сезонске намирнице.

Докторка објашњава да је то зато што су биљке под утицајем крац́их дана и недостатка светлости као и ми, па су богатије хранљивим материјама.

"Наше благостање се преплиц́е са променама годишњих доба. Баш као што се прилагођавамо променама температуре и дневног светла, тако се прилагођавају и биљке које једемо. Због тога се свесно трудим да ускладим своју исхрану са годишњим добима“, објашњава докторка за "Пеопле".

Како се сунчева светлост смањује, биљке престају да праве храну и почињу да штеде енергију да би преживеле до пролец́а. Њихове фитокемикалије су вец́е, на пример, каротеноиди.

"Тренутно се фокусирам на сезонске производе као што су тикве и бундеве, које су богате бета-каротеном (биљни витамин А) и најбоље се апсорбују са извором масти", додаје она.

Када је реч о витамину Ц, имунолог саветује намирнице које су богате њиме. То укључује купине, као и мандарине. Печурке су такође одличне за имунитет, препуне су бета-глуканом који јача имунолошку функцију. Она такође саветује да замените кафу са биљним чајевима како бисте били довољно хидрирани, што нам током зимским месеце недостаје.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".